Decalog politic – ediția 2024


  1. Dacă vrem democrație, nu trebuie votate partidele care își subordonează presa (se poate înlocui „presa” cu „justiția”).
    Fără presă liberă, servind interesului publicului, nu oligarhiei politice, faptele de corupție vor fi ascunse sau justificate, ucigașii de bătrâni vor fi prezentați ca lideri carismatici, o grupare mafiotă va fi promovată drept exemplu de competență și valoare, precaritatea caracterială va fi lăudată drept model politic de succes, abuzul va îmbrăca diverse forme apetisante, pentru a fi acceptat și tolerat, realitățile economice vor fi coafate. Efectele unei asemenea investiții în propagandă va nărui încrederea în instituții, iar aspirația unui Vodă, care să facă legea, adică să acționeze fără de lege, va deveni firească, în total dispreț față de o guvernare democratică, bazată pe principiile egalității în fața legii și supremației acesteia. Toate aceste consecințe afectează mediul socio-economic și conduc la sărăcie generalizată.
    Nota bene! PSD-ul și PNL-ul au subordonat presa atât în perioada pandemiei, dar mai alesă după, bugetele pentru propagandă și manipulare crescând an de an. O consecință directă, ușor de observat, independența editorială a redacțiilor care au fost finanțate de partide a fost limitată, emisiunile critice sau investigațiile de presă fiind înlocuite cu infinite emisiuni laudative și de promovare politică.
  2. Dacă vrem democrație, nu trebuie votate partidele care limitează dreptul la informații publice, la petiție sau la protest.
    Fără instrumentele transparenței, accesul la dedesubturile guvernării este blocat, corupția se multiplică, reprezentarea succesului în acțiunea politică este distorsionată, influențând calitatea alegerilor politice. Cu cât obstacolele puse în fața cetățenilor sunt mai înalte, cu cât gardurile guvernării sunt mai groase și mai opace, cu atât apetitul pentru viața publică se atrofiază, iar calea unei guvernări autoritariste, care nu decontează, care nu poate fi sancționată, care se permanentizează împotriva cetățenilor, nu împreună cu ei, nu pentru ei, devine necurmabilă.
    Nota bene! PNL și PSD își împart meritele în privința creșterii opacității statului. Statul pe care-l administrează cele două partide a devenit complicele agresorilor din 10 august 2018, a devenit protectorul unui premier acuzat de lipsă de integritate academică, a devenit complicele unui kompromat îndreptat împotriva unui jurnalist incomid, a devenit protectorul secretomaniei „de lux” a președintelui, s-a specializat în servicii de slugărnicie în fața abuzurilor (vezi lipsa de reacție în fața tuturor investigațiilor de presă independente, vezi lipsa de protecție asigurată avertizorilor de integritate).
  3. Dacă vrem democrație, nu trebuie votate partidele care ridică plafoanele achizițiilor publice fără licitație, care slăbesc mecanismele de raportare a faptelor de corupție, care dezincriminează conflictul de interese, care dezincriminează evaziunea fiscală și faptele de abuz în funcție, care nu promovează în mod real politici de integritate și transparență.
    Fără toate mecanismele de „checks and balances” (limitări și echilibre), bugetele publice se risipesc, atitudinile de responsabilitate civică dispar, frica și resemnarea domină viața socială, mafiile se dezvoltă și controlează statul.
    Nota bene! PNL și PSD au anulat eficacitatea Agenției Naționale de Integritate, au desființat singurul parchet care avea o oarecare eficacitate în lupta împotriva corupției, au încurajat evaziunea fiscală până la 1.000.000 de Euro, pedeapsa devenind simbolică, au ridicat plafoanele achizițiilor publice fără licitație, permițând banilor publici să se scurgă în buzunarele clientelei politice sau a mafiilor generalizate, fără vreun control și fără transparență.
  4. Dacă vrem democrație, nu trebuie votate partidele care își creează sateliți care să mimeze competiția politică și care să creeze falsa impresie de pluralism politic.
    Manipularea proceselor electorale prin crearea unor forțe politice de tip satelit, puternic promovate în mass media, care să preia nemulțumiții și să le ofere aparența unei alternative, reciclarea permanentă a acelorași persoane, de multe ori dovedite ca maloneste, incompetente sau lipsite de apetit pentru a servi interesul public, transferurile de persoane, de organizații, de structuri politice între partide aparent rivale, nu fac altceva decât să slăbească democrația, să încurajeze absenteismul la vot, să conducă la apatie social-politică, la deresponsabilizare și corupție.
    Nota bene! PSD și PNL au excelat în talentul de a sabota procesele democratice, creând facțiuni aparent rebele, care lasă impresia că le fură electoratul, dar care nu au făcut altceva decât să le permită conservarea bazinelor electorale și permanentizarea în poziții de control al resurselor.
  5. Dacă vrem democrație, nu trebuie votate partidele care se conduc centralizat, fără democrație internă, fără confruntări politice interne și externe, fără lideri autentici. Conducerea partidelor după voința unui centru privilegiat, care indică prin deget, inclusiv în parlament, cum votează masa de executanți, care își desemnează liderii prin bilețele care circulă în sălile de vot, care desființează organizații după bunul plac, care predau orgnizații la cheie unor neaveniți, care nu încurajează confruntările de idei și care nu permit domnia meritelor, nu face altceva decât să garanteze că statul va fi prost administrat, că banii vor decide funcțiile, iar banii vor fi recuperați ulterior prin delapidarea bugetelor publice, prin înființarea căpușelor de familie politică, firme ale rudelor, prietenilor, subordonaților, iar cei care au putere financiară nu vor putea fi niciodată surclasați de cei care își doresc alte bunuri sociale, precum dreptate, echitate, transparență, bunăstare.
    Nota bene! PSD și PNL excelează la capitolul conducere autocratică, de la centru, nefiind exemple de democrație internă. Tot ele sunt populate la vârf de oameni cu averi imense, dobândite invariabil în urma accesului la resursele publice. Prin modelul pe care-l oferă, ele slujesc idealului unei oligarhii, care îmbogățește câțiva privilegiați în detrimentul unei populații spoliate, nu unui stat democratic.
  6. Dacă vrem democrație, nu trebuie votate partidele care politizează instituțiile publice.
    Instituțiile publice trebuie să furnizeze servicii și bunuri publice, iar competențele managerilor și angajaților acestor instituții trebuie să fie manageriale și profesionale, nu politice. Politicienii se confruntă pentru funcții politice, alese sau numite, care sunt precizate explicit și limitate prin lege. A transforma fiecare instituție publică într-o instituție politică, cu o agendă politică, care participă la confruntări politice și care funcționează prin mecanisme de subordonare politică, paralele celor manageriale și profesionale, reprezintă o formă de deturnare a acesteia și de stricare a calității serviciilor și produselor oferite societății. Deținerea în portofoliul partidelor politice a unor structuri monolitice, profunde, formate din managerii și subordonații lor, personalul instituțiilor publice, poate anula votul liber, membrii instituțiilor care simt că depind de permanentizarea la putere a unui partid devenind votanți captivi și subminând votul liber al celorlalți cetățeni. La fel ca în societățile totalitare, care își bazează controlul social și politic pe armatele de fideli (îmbrăcate în uniforme specifice, servind unui scop definit deasupra capetelor lor, vezi securitatea cu celebrele parpalace de piele neagră), la fel și partidele slabe, corupte, care nu pot fideliza prin activitatea politică, prin reușitele bunei guvernări, apelează la armate de funcționari care să  creeze aparența legitimității și reprezentativității.
    Nota bene! PSD și PNL au folosit permanent dublul limbaj, promițând profesionalizare, dar oferind politizarea funcțiilor publice. Vopsirea școlilor în culorile partidelor, permiterea acțiunilor electorale în spațiile școlilor, împărțirea funcțiilor după algoritm, crearea de armate de susținători prin traficarea funcțiilor publice, prin trucarea concursurilor, prin încălcarea legii, au garantat că monopolul unei puteri ilegitime, nesincere, bazată pe complicități în rele, nu va putea fi spulberat niciodată.
  7. Dacă vrem democrație, nu trebuie votate partidele care trăiesc doar din lupta cu dușmanii, inventați sau reali, fără să propună proiecte credibile și oameni capabili să le realizeze.
    Furia este un bun agent mobilizator pentru vot, însă programele electorale negative nu obligă la nimic. După expirarea zilelor euforice în care dușmanii au fost înfrânți, energia negativa se va disipa și alegătorii vor aștepta ceva foarte greu definibil, foarte vag, care va lăsa puterii politice libertatea de a acționa oricât de arbitrar. Nemulțumirile care grabnic se vor auzi vor trebui înăbușite fie prin forță, fie prin dezbinare publică, fie prin campanii de manipulare care vor submina viața democratică.
    Nota bene! AUR și SOS sunt partide cu programe politice negative, bazate pe confruntări cu dușmani reali sau imaginari. Ele sunt partide constituite în jurul unor lideri carismatici, care vor să înlocuiască domnia legii prin domnia personală. Încurajarea traseismului și apetitul pentru recrutarea oricui, indiferent de trecut, nu oferă vreo garanție în privința bunelor intenții ale acestor partide.
  8. Dacă vrem democrație, nu trebuie votate partidele care proiectează soluții simpliste la problemele complexe ale societății. Creșterea pensiilor cu sume modice nu satisface nevoia de așezăminte pentru persoanele vârstnice, nu satisface nevoia de centre de îngrijiri paliative, nu satisface nevoia unei securități sociale prin reducerea infracționalității și abuzurilor asupra bătrânilor, nu satisface nevoia unor centre unde bătrânii să poată socializa, unde să își poată găsi preocupări și unde să descopere alte posibilități de trăire a zilelor, altfel decât contemplând universul lipsurilor și nevoilor nesatisfăcute. Creșterea pensiilor se anulează aproape instantaneu, însă, prin fenomenul inflației. Creșterea alocațiilor copiilor nu satisface nevoia de cantine școlare, de școli performante, de oportunități educaționale suplimentare, precum materiale școlare gratuite, precum vizite de studiu și excursii finanțate public, precum școli de vară sau programe educaționale diverse, nu satisface nevoia de siguranță pentru adolescenți, astfel încât piața drogurilor să nu prolifereze. În condițiile în care educația elevilor se mută din școală spre privat, monopolizată de pregătirea pentru examene, alocațiile copiilor, oricât de mari ar fi, devin nesemnificative. Nu este suficient să anunți achiziția de mașini BMW pentru poliție, dacă structurile de comandă sunt orientate spre hărțuirea  jurnaliștilor independenți, spre asigurarea protecției unor familii mafiote, dacă polițiile locale funcționeaza ca gărzi pretoriene pentru primari și pentru camarilele politice, dacă sentimentul nesiguranței devine dominant. Statistic, avem siguranță din plin, însă fenomenele infracționale au coborât din televizor pe stradă, în curte, în casă, devenind normale. Nu este suficient să aloci bani pentru promovarea instituțiilor din cadrul puterii judecătorești, dacă prescrierea a devenit instrumentul impunității generalizate, dacă termenele se succed cu zecile, cu sutele, pe durata zecilor de ani, dacă deciziile instanțelor sunt zi de zi mai scandaloase, dacă magistrații politici obișnuiesc să facă justiție politică. Legi din ce în ce mai stufoase, schimbate zilnic, asigură paradisul celor fără de lege.
    Nota bene! PSD și PNL sunt campioanele simplificării și tratării cu superficialitate a problemelor sociale, iar îndatorarea accelerată și nebună, în numele confortului unor rețele de privilegiați, reprezintă cel mai dureros decont pe care îl pun în fața românilor.
  9. Dacă vrem democrație, nu trebuie votați politicienii și partidele care cumpără voturi. Modelul turcesc, în care dictatorul, plătind bani gheață către alegători, a reușit să treacă în uitare suferințele celor 1.5 milioane de turci care și-au pierdut locuințele, a șters lacrimile din urma celor 57.355 de persoane care au fost ucise și a anulat durerile celor 121.700 de persoane care au fost rănite, în urma cutremurului din 6 februarie 2023, nu garantează o viață ferice. În spatele cutremurului a ieșit la suprafață costul întreținerii în fruntea statului a unor lideri corupți, care în numele profitului au permis construcții de carton. În România, deși pericolul unui cutremur major crește cu fiecare zi, numărul clădirilor publice consolidate antiseismic este infim. În același timp, dezvoltatorii imobiliari se bucură de prietenia politicienilor și se asigură că nerespectarea standardelor nu va fi niciodată sancționată. Drumurile publice, pe care anual mor mii de români, sunt permanent reablitate cu firme de casă, cu materiale de slabă calitate, cu repetate plombări în perioada de garanție, în deplină complicitate cu politicienii care comandă și acceptă asemenea lucrări, în egală măsură supraevaluate și lipsite de calitate.
    Nota bene! PSD și PNL au ajuns să patroneze un sistem corupt, în care alegătorii, cumpărați și transformați în complici, acceptă starea de fapt fără obiecții și fără a reclama calitatea investițiilor publice. Devine de înțeles că, acceptând mita electorală, alegătorii nu mai pot impune filtre critice, standarde valorice și nu mai pot revendica integritatea comportamentului politicienilor.
  10. Dacă vrem democrație, nu trebuie lipsit de la vot. Cu rețele de sclaveți bine închegate , bine recompsensate, dispuse să consume bugetele publice pentru manifestări electorale continue, partide osificate în rele s-au asigurat că vor avea întotdeauna voturi. Politica absenteismului, ca formă de sancționare a partidelor mari, nu reprezintă decât o formă de premiere a acestora. Categorii mari de oameni care nu formulează așteptări, care nu își proiectează exigențele asupra aleșilor, reprezintă o mană cerească pentru politicienii corupți, deoarece nu atrag așteptări și nicio obligații. Cu cât există mai multă implicare politică, cu atât cererile care trebuie onorate sunt mai multe și mai diverse, cu atât există mai multă energie pentru a taxa deviațiile, întârzierile și eșecurile celor învestiți la conducerea țării. Când eșafodajul este construit pentru fraudarea alegerilor, singura cale de a te opune este de a nu te rezuma doar la vot.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.