Povestea despre care veți citi acum începe pe 13 martie 2017, printr-un email transmis pe adresa de email a Agenției pentru Dezvoltare Regională – Sud Muntenia.
Mesajul a fost transmis la ora 9.47.
La scurt timp, doamna Cristina Radu, Șef serviciu Comunicare în cadrul Agenției, răspunde la mesaj.
Acest schimb de mesaje a fost suficient pentru a porni un proiect dedicat punerii în valoare a inițiativei scriitorilor de proiecte din județul Călărași, muncii depuse pentru implementarea lor, rezistenței în fața provocărilor, creativității depuse în scopul transformării obstacolelor în oportunități, profesionalismului personalului organismelor intermediare care au evaluat proiectele și au monitorizat transformarea lor în succese ale finanțării europene.
După 4 zile, împreună cu o echipă de ambasadori juniori și seniori din partea Liceului Danubius, vizitam sediul Agenției și discutam aplicat despre ceea ce ne doream să realizăm și despre mijloacele prin care ne puteam atinge obiectivele. Cu această ocazie am cunoscut alți oameni valoroși din agenție, pe doamna Daniela Traian – Director adjunct Dezvoltare și Comunicare, dar și pe domnul Ionuț Popa – Expert.
În perioada următoare, parteneriatul dintre echipa ambasadorilor EPAS și profesioniștii din cadrul ADR s-a dezvoltat, domnul Ionuț Popa fiind interesat să inițieze elevii liceului Danubius în utilizarea programelor de creare, editare, vizualizare, analizare și publicare a informațiilor geospațiale. Astfel, în 31 martie, domnul Ionuț Popa a susținut un tutorial cu ambasadorii din liceu, prezentând modul de realizare a bazelor de date care conțin coordonatele gps ale localităților, dar și prelucrarea acestora prin intermediul aplicației QGIS Desktop.
Cu lecțiile învățate, am pornit la drum și am început să lucrăm la Harta Proiectelor Europene. Am inventariat mii de proiecte, am localizat toate localitățile din județ în care și-au avut sediul inițiatorii acestor proiecte, am folosit bazele de date deschise, ajutorul domnului Ionuț Popa fiind constant și total. Astfel, au luat naștere atât hărți ale proiectelor europene în format fizic, dar și harta online pe care o puteți descoperi mai jos.
Pe măsură ce inventariam proiecte europene, ne-am gândit că am putea să realizăm și o expoziție a schimbărilor produse în județ datorită finanțărilor europene și datorită inițiativei locale. Așa a luat naștere expoziția „10 ani de investiții europene în județul Călărași„, expoziție realizată cu sprijinul colegilor din ADR SUD MUNTENIA. Expoziția a fost inaugurată în prezența domnului Cristian Preda, membru al Parlamentului European.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1214273475361569.1073741838.1132011323587785&type=3
Parteneriatul cu ADR SUD MUNTENIA s-a dezvoltat pas cu pas, astfel încât în jurul zilei de 9 mai, Ziua Europei, eram pregătiți să prezentăm public reușitele colaborării noastre. Evenimentul „Repere ale diversității europene”, găzduit de agenție și organizat în colaborare cu echipa Danubius EPAS, a reprezentat cel mai bun context de a promova produsele finale ale acestui parteneriat. Împreună cu doamna Diana Neagu, Expert, am pus la punct agenda zilei și am comunicat-o public.
Agenda evenimentului:
11:30 – 11:45: Cuvânt înainte
– Dr ing. Liviu MUȘAT, director ADR Sud Muntenia
– prof. Dumitrel TOMA, Liceul „Danubius” Călărași
11:45 – 12:15: Programul Operațional Regional – realizări și perspective
– Daniela TRAIAN, dir. adj. Dezvoltare și Comunicare
12:15 – 12:45: Proiectul „Școli Ambasador ale Parlamentului European” – activități desfășurate de ambasadorii seniori și juniori
– Liceul „Danubius” Călărași
12:45 – 13:00: Creare puzzle – harta proiectelor din județul Călărași
– ambasadorii juniori Liceului „Danubius” Călărași
13:00 – 13:10: Cartografierea proiectelor finanțate la nivel național și regional
– Ionuț POPA, expert Serviciul Comunicare
13:10 – 13:30: Cartografierea proiectelor din județul Călărași și identificarea lor pe harta online
– prof. Dumitrel TOMA, Liceul Danubius
13:30 – 14:00: Festivitatea de premiere
– sala de ședințe
14:00 – 14:15: Gustare dulce
– sala de mese (et. III)
Prezența domnului dr. ing. Liviu Mușat, directorul agenției, alături de ambasadorii seniori și juniori din Liceul Danubius, a reprezentat un motiv de bucurie. Lecțiile de istorie pe care le-a oferit, dar și anunțul dezvoltării sediului agenției, prin construirea unui nou imobil, au fost bine primite de toți cei prezenți.
La eveniment au participat reprezentanți ai presei călărășene. Articolele lor ducând în comunitate mesajul acestei activități (Sorida Press, Observator de Călărași, Infomuntenia, Adevărul de Călărași).
Album foto
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcescujur%2Fposts%2F1600058953369947&width=500
Generozitatea gazdelor din cadrul ADR SUD MUNTENIA s-a manifestat nu doar în atenția și dedicarea cu care au încurajat și dezvoltat acest parteneriat, dar și în nenumăratele cadouri cu care au susținut și recompensat echipa Danubius EPAS. Astfel, agenția a participat la îmbogățirea resurselor punctului de informare Danubius EPAS cu broșuri, hărți, reviste, cărți, având tematică europeană sau vizând actualitatea europeană din Regiunea Sud Muntenia. De asemenea, agenția a furnizat ambasadorilor implicați în eveniment tricouri, umbrele și multe materiale promoționale, inteligent alese și utile în activitatea de zi cu zi a elevilor (agende, instrumente de scris, lanterne, căni de ceai/cafea cu lingurițe, brelocuri, stick-uri etc.)
De parcă nu ar fi fost suficient, toți participanții s-au putut bucura de gustul dulce al unui tort „al Uniunii Europene”, tort decorat cu harta uniunii, dar și de certificate care atestau implicarea și realizarea proiectului partenerial de sărbătorire a Zilei Europei. Imaginile de mai jos, surprinse de personalul agenției și publicate în pagina http://regio.adrmuntenia.ro, reflectă cu fidelitate bună-starea și valoarea întâlnirii.
Acest articol a fost scris pentru a omagia public colaborarea remarcabilă cu care am fost onorați de echipa Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, bunele întâlniri cu doamna Cristina Radu și cu domnul Ionuț Popa, oameni deosebit de calzi și prietenoși, în egală măsură perfecționiști și grijulii cu cei din jur, dar și pentru a pune în evidență avantajele de care s-au putut bucura locuitorii acestui județ, deopotrivă marginal la scară națională și relativ sărac, în urma primului exercițiu financiar (2007-2014) de care România, ca țară nou admisă în Uniunea Europeană, a beneficiat.
Acest articol este dedicat profesioniștilor impecabili din cadrul ADR SUD MUNTENIA, alături de care am putut înregistra amintiri foarte frumoase, dar și colegilor ambasadori seniori și juniori din cadrul Liceului Danubius, împreună cu care am reușit să obținem titlul de Școală Ambasador a Parlamentului European pentru Liceul Danubius și să câștigăm Premiul I din partea Biroului de Informare al Parlamentului European în România.