„Initial a fost ideea…” asa incepe un interviu pe care l-am acordat in fuga, intre doua transporturi de elevi, cotidianului „Observator de Calarasi„. Ulterior, reflectand la ceea ce am declarat, am constienizat ca totusi, inaintea ideii, s-a aflat o suma de dorinte, de tensiuni, de nevoi care au facilitat „ideea”.
Salasluiesc in mine simultan si elevul din mediul rural, care isi dorea sa descopere lumea, si invatatorul din sat, care priveste cu revolta cum conditia paupera a celor mai multe familii lipseste de minime sanse tendinta naturala a micilor suflete de a isi largi orizonturile, prin excursii si activitati in afara obisnuitelor „casa, strada si scoala”, si dirigintele care constata zi de zi, precum si in excursii si banchete, ca elevii nu se hranesc corect si nu-si trateaza corpul cu grija fireasca, si profesorul, dornic sa sparga atat de obisnuitul turn de fildes al individualitatii profesionale, pentru a lasa o sansa de afirmare echipei, colaborarii, muncii impreuna cu ceilalti, si omul, interesat de provocari noi, de lectii, de perfectionare si devenire. Acesta ar fi fondul pe care, cand am cunoscut-o pe Banea Claudia, biolog in cadrul Laboratorului de Microbiologie Alimentară aparţinând Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi, mi-a venit ideea de a organiza o activitate dedicata alimentatiei sanatoase, cu o secventa consistenta de documentare stiintifica in laborator, in continuarea discutiei despre riscurile alimentare. Raspunsul ei, neintarziat si plin de interes, m-a convins ca o actiune de calibru, care sa presupuna elevi din mai multe unitati scolare rurale, reprezinta o provocare a acestui inceput de an scolar.
Materializarea ideii a fost posibila datorita unui complex de factori, primul si cel mai important fiind dat de calitatea umana si profesionala a oamenilor cu care am colaborat.
Cu Florenta Tudorache am fost coleg la doua cursuri de formare (Profesor creator de soft educational si Dezvoltarea abilitatilor de viata ale elevilor) si, desi preda intr-o localitate infima si relativ izolata din judetul Calarasi (Tudor Vladimirescu), are o deschidere deosebita pentru activitatile cu elevii, o vocatie care poate fi confirmata prin multiplele actiuni promovate prin blogul personal. Cornelia Olteanu este responsabil cu programele si proiectele scolare si extrascolare la Scoala Radu Voda, impreuna avem o lunga traditie a activitatilor educative care presupun mobilitatea elevilor, dar si o colaborare ireprosabila. Nicolae Filip, directorul Scolii Gimnaziale „Mircea Voda” Calarasi”, este un sustinator al tuturor proiectelor care presupun invatarea dincolo de sala de clasa, anul trecut am colaborat pentru celebrarea Zilei nationale de comemorare a Holocaustului. Dincolo de aceste colaborari, suntem impreuna produsul scolii de invatatori de la Slobozia, am fost colegi 5 ani, din care 2 i-am petrecut impartind aceeasi camera de internat. Datorita lui am cunoscut-o pe doamna prof. Mariana Aldea, care s-a dovedit un partener veritabil, asumandu-si responsabilitati si coordonand propriii elevi in directia proiectului. Cu domnul Andrei Bencu, directorul Scolii Radu Voda, am o colaborare foarte fructuoasa, intotdeauna am gasit usa deschisa si nu doar atat, am gasit un sprijin real pentru a transforma in succes toate actiunile in care am fost implicati. Cu Lucian Trica, noul director al Scolii Gimnaziale nr.1 Dragos Voda sunt la prima colaborare, insa pot spune ca are un background profesional consistent, numarandu-se printre cei care isi traiesc viata in scoala. O dovada constituind-o si disponibilitatea de a ma ajuta la transportarea copiilor intre Dragos Voda si Calarasi, depasind, printr-o buna colaborare cu primaria din comuna, toate obstacolele care au aparut. Liantul in aceasta relatie a fost reprezentat de Daniela Elena Toma, sotia mea, care lucreaza in cadrul Scolii Dragos Voda.
Ii nominalizez ultimii, desi ei stiu foarte bine cat de importanti sunt pentru mine, pe Emil Isvoranu, directorul Liceului „Danubius” Calarasi, managerul care face tot posibilul ca toate actiunile din „Danubius” sa se soldeze cu reusite pe toate planurile, si Loredana Mira, cea mai prolifica generatoare de activitati extrascolare pe care am cunoscut-o, cea mai mare facilitatoare de succes pentru elevii cu care a lucrat. Loredana are o bogatie cu care reuseste sa ridice nivelul oricarei activitati in care se implica. Datorita ei am putut gestiona cu succes cei 50 de elevi participanti, si mai mult decat atat, i-am putut transporta prin oras.
Toata aceasta retea de oameni pasionati de educatie si-a gasit sustinatori generosi in conducatorii Inspectoratului Scolar Calarasi si Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), respectiv in doamna prof. ing. Silviana Sestacovschi (Inspector Scolar General ISJ Calarasi) si in doamna dr. Raluca Nineta Stanciu (Director Executiv al DSVSA Calarasi). Fara acceptul domniilor lor, elevii nu ar fi putut parasi salile de clasa, nu ar fi putut desfasura activitati educationale in comun si nici nu ar fi putut vizita Laboratorul de Microbiologie Alimentară. Doamna dr. Raluca Nineta Stanciu ne-a oferit un ajutor de nepretuit in transportarea elevilor, punandu-ne la dispozitie si autoturismul D.S.V.S.A. Pot spune ca intalnirea cu dumneaei a fost o revelatie pentru ceea ce inseamna motivatie pentru succes.
Cele doua mari scopuri ale proiectului nostru au avut in vedere sensibilizarea elevilor pentru adoptarea unei alimentatii sanatoase, dar si orientarea scolara si profesionala a elevilor clasei a VIII-a, elevi care se vor regasi la finalul anului scolar in situatia de a alege o specializare scolara pentru liceu si/sau cariera.
In cadrul liceului Danubius, eu si Loredana ne-am impartit sarcinile, astfel incat sa lucram cu grupe de elevi echilibrate. Eu am desfasurat un atelier pe tema alimentatiei sanatoase, prezentand sintetic cateva informatii despre continutul energetic al alimentelor, meniul diversificat si echilibrat, calculul indicelui de masa corporala (IMC), relevanta IMC in determinarea starii de sanatate a organismului, metode de slabit recomandate, copiii si-au calculat necesarul zilnic de caloriii, dupa ce au fost cantariti si masurati (iar aici trebuie evidentiat ajutorul primit de la doamna asist. med. Aura Paraschiv, dumneaei punandu-mi la dispozitie resursele necesare), apoi au creat meniuri echilibrate pentru cele trei mese principale, astfel incat sa acopere necesarul energetic al corpului, iar in final si-au determinat singuri indicele de masa corporala, punandu-l in legatura cu starea de sanatate si riscurile asociate.
Loredana Mira a prezentat elevilor Centrul de Jurnalism din Liceul „Danubius”, i-a implicat in realizarea de emisiuni si interviuri radio, le-a prezentat revista „Amicii”, precum si oportunitatile de cariera in urma frecventarii cursurilor de jurnalism ce se sustin la specializarea filologie de catre elevii liceului. De asemenea, i-a condus pe elevi prin cabinetele, laboratoarele si dotarile liceului, punand in evidenta faptul ca liceul este reabilitat complet, elevii avand acces la resurse educationale de calitate.
La ora 11, toti elevii au beneficiat de un coffe break, cu sandvisuri, sucuri si apa, dovada bunei gazduiri oferita de liceul „Danubius”.
La ora 12, in serii de catre 10, insotiti de un profesor, elevii au vizitat Laboratorul de Microbiologie Alimentară aparţinând Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Călăraşi, unde Claudia Banea le-a explicat si demonstrat stiintific modalitatea de testare a alimentelor, verificarea puritatii apei, determinarea infectiilor microbiene etc. reliefand importanta unei alimentatii sanatoase, bazata pe produse conforme standardelor in vigoare, si riscurile care pot aparea pentru sanatate, pe fondul unei alimentatii cu produse expirate sau neconforme standardelor de calitate. Elevii participanti au fost recompensati prin diplome semnate de Inspectorul Scolar General si de coordonatorul proiectului.
Elevii din satele Dragos Voda, Tudor Vladimirescu si Radu Voda au continuat ziua la cofetarie, acolo unde si-au putut satisface dorul de dulciuri si prajituri.
______________________________________________________________________________
Au participat la proiect:
Scoala Gimnaziala nr. 1 Radu Voda – prof. Cornelia Olteanu – 13 elevi
Scoala Gimnaziala nr. 2 Perisoru (Tudor Vladimirescu) – prof. Florenta Tudorache – 10 elevi
Scoala Gimnaziala nr. 1 Dragos Voda – prof. Daniela Elena Toma – 7 elevi
Scoala Gimnaziala „Mircea Voda” Calarasi – prof. Mariana Aldea – 9 elevi
Liceul „Danubius” Calarasi – prof. Dumitrel Toma – 8 elevi
Colaboratori:
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA)Călăraşi – bg. Claudia Banea
Dispensarul Scolar „Danubius” – asist. med. Aura Paraschiv
Album foto online
Articol de presa in cotidianul „Observator de Calarasi”
{fcomment}