Dogmatism, autoritarism, obscurantism… chiar in miezul educatiei (Antipa, interzis)Vineri, 29 martie, primesc un email care contine urmatorul text:

„Buna ziua,

In saptamana educativa , cei care si-au propus excursii la Bucuresti, la recomandarea domnului ministru, nu aveti voie sa vizitati Muzeul Grigore Antipa.

Insp. Melania Vulpoiu”

 

Fusese scris in 28 martie si transmis tuturor scolilor din judetul Calarasi.

Il public pe Facebook exact cum l-am primit.

Sambata, 30 martie, trimit urmatorul mesaj pe adresa oficiala de facebook a domnului Remus Pricopie – Ministrul Educatiei Nationale:

 

„Buna ziua,

Am primit un email transmis tuturor scolilor de catre inspectoratul scolar Calarasi. 

Continutul lui este urmatorul: 

„Buna ziua,

In saptamana educativa , cei care si-au propus excursii la Bucuresti, la recomandarea domnului ministru, nu aveti voie sa vizitati Muzeul Grigore Antipa.

Insp. Melania Vulpoiu”

Va rog sa-mi comunicati daca acest mesaj reflecta punctul de vedere oficial al MEN, deoarece chiar planificasem o excursie cu elevii la expozitia „The Human Body”. Intr’adevar, nu era programata pentru saptamana urmatoare, insa imi doresc sa cunosc pozitia odiciala a MEN si eventualele argumente care o sustin.

Imperativul „nu aveti voie” este anacronic idealului actual al educatiei (de a crea un individ dezvoltat liber, integral, armonios, autonom, capabil sa ia decizii, tolerant) si cred ca nu trebuie sa functionam, mai ales la 23 de ani de la revolutia impotriva „autoritarismului opac” si „obedientei”, pe aceleasi principii.

Va multumesc pentru eventualul raspuns.

Cu stima,

prof. Dumitrel Toma”

 

Nu primesc niciun raspuns.

 

Tot sambata, postez in grupul Dascali:

 

„Asa suna un mesaj transmis de ISJ catre toate scolile din judetul Calarasi:

„Buna ziua,
In saptamana educativa , cei care si-au propus excursii la Bucuresti, la recomandarea domnului ministru, nu aveti voie sa vizitati Muzeul Grigore Antipa.
Insp. Melania Vulpoiu”

A mai auzit cineva de o asemenea recomandare imperativa? 
Sau reprezinta o metoda de a incuraja, prin psihologie inversa, vizitele la muzeu?

2 like-uri, 2 comentarii

 

 

Tincuța Apăteanu ma roaga in aceeasi seara sa-i trimit emailul pe care-l am. I-l transmit, iar apoi ea posteaza:

„Un mesaj cel putin dubios transmis de catre un inspector scolar: „Buna ziua,
In saptamana educativa , cei care si-au propus excursii la Bucuresti, la recomandarea domnului ministru, nu aveti voie sa vizitati Muzeul Grigore Antipa.”
Cred ca ar fi fost necesara si o lista cu muzeele la care elevii si profesorii „au voie” sa mearga si eventual un tabel complet cu activitatile permise de catre domnul ministru.”

16 comentarii

 

Oana Tudorache, Department of Public Relations, Cultural marketing & Educational Programs „Grigore Antipa” National Museum of Natural History, ma roaga sa-i trimit emailul cu mesajul imperativ. I-l transmit pe 1 aprilie.

 

Tot pe 1 aprilie, Virgil Paraschiveanu posteaza in Dascali, preluand din Tincuța Apăteanu

„V-as ruga sa imi confirmati si mie daca in alte judete mai exista astfel de indicatii pretioase: 
Un mesaj cel putin dubios transmis de catre un inspector scolar: „Buna ziua,
In saptamana educativa , cei care si-au propus excursii la Bucuresti, la recomandarea domnului ministru, nu aveti voie sa vizitati Muzeul Grigore Antipa.”
Cred ca ar fi fost necesara si o lista cu muzeele la care elevii si profesorii „au voie” sa mearga si eventual un tabel complet cu activitatile permise de catre domnul ministru.

 

Subiect incheiat… pana astazi.

Cand descopar: 

http://exploratorimoderni.ro/?p=114
http://www.antipa.ro/categories/44/pages/305
http://www.observatorcultural.ro/index.html/articles%7Cdetails?articleID=28434

http://www.evz.ro/detalii/stiri/expozitia-de-la-antipa-interzisa-elevilor-dintr-un-judet-intreg-inspectoarea-da-vina-pe-1031.html
http://www.contributors.ro/editorial/ministerul-educatiei-prin-moaste/
http://www.antena3.ro/romania/scolarii-din-calarasi-au-primit-interzis-la-chinezii-de-la-antipa-inspectoarea-invoca-recomandarea-ministrului-209599.html
http://www.b365.ro/expozitia-de-cadavre-umane-de-la-antipa-interzisa-pentru-mii-de-elevi_188987.html
http://www.click.ro/news/national/inspectoatul_scolar_calarasi-expozitia_human_body-muzeul_antipa-activitati_extrascolare_0_1589241163.html
http://www.ziare-pe-net.ro/stiri/scolarii-din-calarasi-au-primit-interzis-la-chinezii-de-la-antipa-inspectoarea-invoca-recomandarea-ministrului-2726444.html
http://www.discard.ro/stiri/scolarii-din-calarasi-au-primit-interzis-la-chinezii-de-la-antipa-inspectoarea-invoca-recomandarea-ministrului%E2%80%9D
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/ministerul-educatiei-impune-conditii-pentru-vizitarea-expozitiei-the-human-body-de-elevi-antipa-cere-precizari-298113.html
http://www.dcnews.ro/2013/04/scandal-pe-cadavrele-de-la-antipa-intre-muzeu-si-ministerul-educatiei/
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14548050-ministerul-educatiei-despre-excursiile-scolare-expozitia-the-human-body-antipa-intrucat-exista-unele-aspecte-controversate-decizia-vizitare-consiliul-administratie-dupa-care-scoala-solicita-acordul-sc.htm

 

Una peste alta, totul s-a imputit de la cap. Este o batjocura la adresa unui intreg sistem educational sa redactezi si sa transmiti in scoli o asemenea adresa.

 

http://www.isj.cl.edu.ro/Noutati/2013/Expozitia.pdf

Tradus: decizia de a merge in excursie o ia consiliul de administratie al unitatii scolare; daca a luat-o, va cere acceptul parintilor; daca ei isi dau acceptul, se recomanda ca acestia sa-i insoteasca pe elevi.

 

Ar fi putut sa scrie simplu: „Nu aveti voie!”, precum a scris doamna insp. Melania Vulpoiu, ar fi insemnat acelasi lucru.

Cine isi inchipuie ca vor plati si intra in muzeu simultan doua clase: una de elevi si una de parinti insotitori?
Ce rol mai are profesorul?
Asta inseamna descentralizare, autonomie decizionala, raspundere?
Este firesc sa duci la muzeu cohorte de parinti si elevi, iar tu, ca dascal, sa te ascunzi in spatele lor?
Unde este rolul dascalului, formatorului, care elibereaza din ignoranta, care lumineaza ungherele, care deschide drumuri, care desteapta?

Nu mai ridic problema obedientei celor care urmaresc si decid in functie de optiunile sefilor. Citez „Potrivit doamnei Preoteasa, ministrul s-a opus ideii de organizare de vizite școlare la expoziția respectivă, deoarece acesta,”în calitatea lui de părinte, nu și-ar aduce copiii la această expoziție”.” Vezi aici

{ Eu sunt profesor de liceu, lucrez zi de zi cu elevi care-si revendica dreptul la decizie, la optiune, la personalitate. Unii, desi elevi, sunt deja majori. Cine isi inchipuie ca poate organiza o excursie cu elevi de liceu, avand alaturi parintii insotitori, este ori naiv, ori rau-intentionat. }

Nu sustin atitudinile dogmatice si cu atat mai putin sunt adeptul autoritarismului. 

Tocmai de aceea, va propun, pentru reflectie, textele:

http://life.hotnews.ro/stiri-prin_oras-14415041-asociatie-cere-blocarea-expozitiei-trupuri-umane-muzeul-antipa.htm

http://adevarul.ro/news/societate/doua-expozitii-doua-tipuri-disidenta-human-body-panteonul-onoarei-romani-1_5155544500f5182b856172e4/index.html

http://www.dcnews.ro/2013/03/expozitia-de-cadavre-de-la-antipa-ar-putea-avea-efect-asupra-copiilor/

Insa sustin cu toata taria ca nu exista educatie autentica in lipsa unei autentice eliberari.

Va recomand acest articol

 

P.S. Multumesc Tincutei Apăteanu si Oanei Tudorache pentru receptivitatea la subiect.

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.