Ca profesor, sunt parte dintr-un sistem care funcționează în mare parte inerțial. Cancelariile stau conectate la două surse consacrate de autoritate formală, ministerul și sindicatele, așteptând să se întâmple minuni. Așteptarea aceasta a fost cultivată și stimulată sistematic, de ea depinzând liniștea decidenților și lâncezeala unei administrații mai curând preocupată de forme decât de fond, centrată mai curând pe proces decât pe produs. Deși sistemul rezonează la neajunsuri, la eșecuri, la inadecvare, marea majoritate a profesorilor recunoscând anchilozările și limitele școlii, foarte puține sunt contextele care permit o evadare din status quo și o transformare de substanță a practicilor școlare. An de an, mai ales în preajma examenelor naționale, aflăm despre instituții școlare cu sute de absolvenți dar cu zero promovabilitate la Bacalaureat, despre avalanșe de fraude, despre lipsa de asumare și despre deresponsabilizarea tuturor actorilor care facilitează eșecul sistematic al elevilor, toate acestea pe fondul altor indicatori catastrofali pentru educația din Romania, este vorba despre rata mare de abandon școlar, absenteismul școlar, incidența violenței școlare, angajabilitatea redusă, lipsa de relevanță a studiilor pentru piața muncii etc. Inerția este inhibitoare pentru acțiune. Deși toată lumea așteaptă un miracol, acesta nu se întâmplă. Iar în tot acest timp, generațiile de sacrificiu se înlocuiesc unele pe altele.
Am avut șansa să observ în anii trecuți o inițiativă privată, a Asociației ROI, sub coordonarea Simonei David Crisbășanu, care, prin două proiecte: Zburd-Educație prin coaching și Adoptă un liceu, a reușit să demonstreze că, în limitele legislative actuale, cu conservarea tuturor parametrilor știuți (calitatea resursei umane, normarea muncii, nivelul salarizării, managementul instituțional, programul școlar, profilul elevilor etc.) pot fi realizate salturi calitative consistente atât în atractivitatea ethosului școlar pentru elevi, în coeziunea și responsabilizarea comună a tuturor actorilor educaționali importanți (elevi, profesori, părinți), dar și în eficacitatea procesului educativ, reflectate în evoluții spectaculoase ale promovabilității la examenele naționale și în reducerea fenomenelor negative de tipul abandonului, absenteismului, violenței școlare etc. Documentarea reușitelor acestor proiecte s-a realizat prin filmul „Ba se poate„, în regia lui Tedy Necula.
În spatele succesului proiectelor amintite mai sus stă o formă de educație complementară celei de tip formal, tradițională, specifică sistemelor educaționale naționale, educația prin coaching.
Această formă de educație se centrează pe stimularea/încurajarea din exterior a creșterii, dezvoltării unei persoane sau organizații, prin conștientizarea și activarea resurselor de care dispune, pentru atingerea unor obiective proprii. Educația prin coaching, furnizată de albinuțele ROI-ului (voluntarii și coachii profesioniști ai asociației ROI), permite activarea unor comunități, chiar și profesionale, și potențarea resurselor de care dispun instituțiile școlare, pentru o modificare de substanță a felului în care se face educație, pentru o creștere a atractivității proceselor de învățare, pentru o dezvoltare complementară curriculumului național, în termeni de atitudini, abilități, talente, competențe soft: comunicarea (interpersonală, publică), negocierea şi rezolvarea conflictelor, managementul timpului, rezolvarea creativă de probleme, gândirea strategică, flexibilitatea, lucrul în echipă, networking, persuasiune etc., toate cu finalitate în succesul școlar al elevilor și cu deschideri spre un succes în carieră.
Anul acesta, începând cu luna martie, Asociația ROI a demarat un nou proces de selecție de voluntari, pentru a multiplica efectele pozitive obținute în urma implementării proiectelor amintite mai sus. Din acest rol am putut participa la un prim workshop de training și formare de echipă care a vizat în special inițierea în metodologia ARL (Action, Reflection, Learning). Workshopul s-a desfășurat în perioada 27-28 iulie 2015, la sediul asociației ROI.
Sub coordonarea Irinei Savu, facilitator, coach și trainer acreditat, membru al echipei ROI din 2012, alături de Simona David Crisbășanu, coordonatoarea proiectului, și împreună cu ceilalți voluntari (Andreea Gospodariu, Mara Blaj, Cristina Onofrei, Gabriela Nita, Catalina Molnar, Aurel Buculei, Tamara Ulmean, Veronica Radu, Luiza Stefan, Elena Hartup, Luminita Ichim), am desfășurat o serie de activități de învățare, în cadrul acestora descoperind mai multe metode și instrumente utile în coaching.
Atmosfera din cadrul echipei de voluntari este total opusă celei întâlnită în general în cancelariile școlare, optimismul și încrederea în potențialul și resursele celorlați fiind numitorul comun care îi hrănește și motivează pentru acțiune. Majoritatea lor sunt părinți și au un interes special pentru educație. Această ancorare într-o viziune a schimbării, a noului, a transformării școlii într-un spațiu dezirabil și util dezvoltării tuturor celor care-l frecventează, deopotrivă profesorilor și elevilor, permite schimbarea de perspectivă asupra sensului existenței școlii și a mijloacelor prin care aceasta își poate îndeplini menirea și asigură plusul de energie de care este nevoie pentru a surmonta obstacole și pentru a-i inspira și pe ceilalți.
În prima zi a workshop-ului, voluntarii au fost puși în situația de a descoperi și investiga, mai întâi experiențial, iar apoi sub aspect conceptual, metode de învățare non-formală și exerciții interactive de cunoaștere/conectare și team building (4MAT, cercul infinitului, momente memorabile, FishBowl, Vision Cars, Heraldica și Story Telling).
Secvență din timpul exercițiului FishBowl, cu Simona David Crisbășanu (vezi și partea I)
Scopul utilizării, beneficiile și contextele concrete în care pot fi folosite metodele au fost evidențiate prin metoda SRSR (Stop, Reflectează, Scrie, Relatează), care permite o valorificare a contribuțiilor tuturor celor implicați în procesul de învățare.
Prima zi a permis voluntarilor să se cunoască între ei, fiecare putându-și alege unul sau mai mulți parteneri în învățare, alături de care să valorifice la un nivel superior experiențele și provocările nou întâlnite.
Tot în prima zi s-a realizat și un exercițiu de viziune și visare, grupele de 3-5 voluntari proiectând cum va arăta educația în viitor. Structurarea acestui proiect s-a realizat cu ajutorul metodei 4MAT (De ce? Pentru ce? Ce? Cum?)
În cea de-a doua zi a workshopului, Simona David Crisbășanu a prezentat voluntarilor proiectele educaționale desfășurate de Asociația ROI. De asemenea, folosind tehnologia Open Space, voluntarii s-au grupat și și-au asumat proiecte de echipă (Fundraising, Promovare, Zburd – Adopt un liceu, Organizare internă, Rețea de sprijin pentru profesori, Adaptare metodologie de coaching pentru adolescenti). Planificarea fiecărui proiect s-a realizat tot cu ajutorul metodei 4MAT.
De asemenea, fiecare voluntar și-a elaborat propria diagramă de rol, specificând numărul de ore pe care-l poate aloca săptămânal proiectelor asumate, dar și contribuțiile și așteptările personale.
Workshop-ul s-a încheiat cu un exercițiu de aliniere facilitat de Simona David Crisbășanu, voluntarii alegând o provocare cu care s-ar putea confrunta în cadrul proiectelor lor și raportându-se la ea din perspectiva celor 3 inteligențe (minte, inima, instinct), atât în prezent cât și în viitor.
https://photos.gstatic.com/media/slideshow.swf
În perioada următoare, voluntarii vor fi implicați în proiectele pe care și le-au propus.
Rezervorul lor de optimism și încredere va alimenta zi de zi lumea educației, îi vor inspira pe cei cu care vor interacționa, fie ei elevi, profesori sau părinți, pentru ca „Valea plângerii”, cum spune Simona David Crisbășanu, sau „Valea morții„, cum spune Ken Robinson, să devină fertilă și să rodească. Pentru ca albinele să roiască nu doar în stupul ROI, ci și în stupina numită școala românească.
{fcomment}