De ce Celebrăm Centenarul prin Educație?


Update: Din cauza necesității respectării/aplicării  Regulamentului general privind protecția datelor (RGPD), proiectul colaborativ național a fost suspendat.

Primii au vorbit elevii și proaspeții absolvenți.

Iar întrebarea care s-a impus a fost: „Cum am schimba ȘCOALA, din interior?

Noi, cinci profesori din vârste, şcoli şi locuri diferite, uniți în diversitatea noastră, am pus pe masă câteva idei.

Prima idee, venită de la Mariana Rusu, învățătoare MERITO în Cluj Napoca, viza creşterea fidelității absolvenților români pentru țara şi neamul lor, prin educație patriotică şi îmbogătirea activităților didactice cu secvențe care să pună în lumină şi existența unei Românii luminoase, strălucitoare, de care merită să te ataşezi şi în relație cu care îți poți dori și croi un viitor. Contextul celebrării Centenarului Unirii favorizează un asemenea demers, cu atât mai necesar cu cât tinerele generații îşi construiesc tot mai mult proiectele de viitor în relație cu evadarea spre alte țări.

A doua idee, pe care am susținut-o, urmărea crearea unui mecanism prin care şcolile să poată fi evaluate public, de către stakeholderi, dincolo de cei câțiva indicatori statistici cunoscuți (rezultate la examenele naționale, realizarea planului de şcolarizare etc). Aveam în minte platformele online prin intermediul cărora beneficiarii furnizează feedback furnizorilor de servicii medicale, hoteliere, comerciale etc. Astfel încât operaționalizarea schimbării să fie mai adecvată nevoilor curente, frecvente (mai uşor corectezi un profesor care întârzie la ore, un director neglijent sau excesiv de birocrat, un profesor care umileşte şi îndepărtează elevii, decât reduci, pe baze statistice, rata abandonului şcolar).

A treia idee, formulată de Vasile Solcanu, profesor MERITO la Şcoala Gimnazială Bogdăneşti, viza încurajarea, la nivel social, a unor dezbateri pe teme educaționale, astfel încât perspectiva asupra educației ca prioritate națională să nu rămână doar o formă, în documentele normative, ci o realitate. Iar dezbaterea socială să premeargă actul decizional și să-l îndrume.

Iată că, după câteva săptămâni de cercetare şi documentare, putem vorbi despre materializarea unui proiect care acoperă cu succes următoarele obiective:

– celebrarea Centenarului Unirii prin EDUCAȚIE;

– stimularea unei reflecții referitoare la valorile României educate, în context european;

– realizarea unui inventar de activități dedicate prezenței subiectului apartenenței şi identității româneşti în şcoală;

– încurajarea dezbaterilor despre sensul educației româneşti;

– educarea spiritului apreciativ în fața valorilor în general, în fața valorilor şcolii, în particular;

– colectarea feedback-ului comunității pentru a creşte calitatea educației din şcolile româneşti.

Prin proiectul „Celebrăm Centenarul prin educație”, vă invităm să participați la un efort colectiv de ilustrare a României educate prin intermediul a patru hărți:

 

România meritocrată

România europeană

România din şcoală

România 2118 – a desăvârşirii, a autoperfecționării, a autodepăşirii

 

Ne dorim să construim împreună o imagine a României meritocrate, a României europene, o bază de date cu exemple de bună practică în educația valorilor şi fidelității naționale şi patriotice, dar şi un tablou al aspectelor care se pot îmbunătăți în şcoala românească, astfel încât românii din 2118 să privească spre aceste vremuri cu aceeași mândrie cu care privim noi la epoca înfăptuitorilor Marii Uniri.

De asemenea, ne propunem să aducem în fața unei audiențe naționale mesajele locale care vizează educația, astfel încât să încurajăm schimburile de idei şi comunicarea. Vom realiza acest deziderat prin intermediul paginii de facebook „Celebrăm Centenarul prin Educație„, dar și prin preluarea în site-ul www.centenar-edu.ro a acestor postări. Citeste mai multe argumente aici.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.