Să iei un plevnean din Plevna, satul din câmpia Bărăganului cu șase sute optzeci și opt de locuitori, și să-l așezi în fața lui Florin Talpeș, creatorul Bitdefender (500 de milioane de clienți), în fața Măriucăi Talpeș, fondatoarea Intuitex și Softwin (milioane de utilizatori), în fața lui Dragoș Valentin Neacșu, președintele Erste Asset Management (fonduri de investiții cu active de peste un miliard de euro), în fața lui Iron Man – Dan Berteanu, Managing Partner Equatorial (unul dintre principalii jucatori de pe piata de game-based learning din Romania), în fața lui Aurelian Cătălin Chioveanu, manager general – Geometry (jucător național pe piața de construcții și amenajări interioare), în fața Alinei Burlacu, Managing Partner la WHI Experience, și în fața a paisprezece profesori din caimacul valoric al educației românești, pentru a susține o lecție de filosofie ca pentru mileniali, sau să îl prezinți în fața elitei comunității de afaceri din România, la summit-ul Romanian Business Leaders, pentru ca Mihaela Perianu, Managing Partner la AIMS International Romania și Dale Carnegie Training Romania, să îi facă laudatio și pentru a-i stoarce lacrimile, pentru a-l pune în cele mai stânjenitoare, prin nemeritata onoare, și mai copleșitoare, prin presiunea grandorii evenimentului, trăiri, vibrații, emoții, senzații, reprezintă evenimente astrale care depășesc cu mult magnitudinile pe care un singur suflet, un suflet de Faust, le poate suporta.
Balzac, optimist, vorbește despre incapacitatea florilor de câmpie de a supraviețui replantării pe vârfurile munților. Cioran, pesimist, dă o șansă de supraviețuire buruienilor, ele fiind capabile să se adapteze. Îmi refuz cu obstinație capacitatea de a fi natural într-un peisaj atât de elitist și valoros. Nu sunt! Mă străduiesc din răsputeri să-mi țin firea.
Revin în sala de clasă ca după o aventură în binecuvântarea Câmpiilor Elizee. Paradoxal, am cunoscut tainele acestor câmpii în vârful muntelui, la Moeciu, în cadrul Merito SummerCamp. La întâlnirea cu excelența în stare pură, nu simulată, nu auto-decretată, ci validată din surse multiple, consacrată, sensul propriei misiuni se transformă. Primești o investiție de încredere care nu poate rămâne neonorată. Primești o investiție de speranță care nu merită să fie irosită. Primești daruri pe care le poți merita doar dacă le dăruiești mai departe.
Aș vrea ca numărul profesorilor cărora li se întâmplă experiențele trăite de mine să se multiplice la nesfârșit. O școală dedicată comunității este populată cu profesori recunoscuți de comunitate, respectați și adoptați de comunitate, încurajați de comunitate, iubiți de comunitate. În egală măsură, o comunitate se construiește în special în școală, se dăruiește prin procesul de umanizare și de transformare valorică. Viitorul este o misiune și o responsabilitate comună.
Știu că în ultima vreme se aleargă mult pentru ca profesorii să poată beneficia de aceste șanse. Se pedalează mult. Se fac eforturi mari, fizice și intelectuale, se împart profituri câștigate cinstit, pentru ca ușile comunității să se deschidă în sufletele oamenilor din spatele ușilor școlilor. Profesorii sunt norocoși că energiile curg dinspre comunitate spre școală. Aceste energii aduc lecții importante, comparații utile, vectori de creștere și de progres. Este important ca aceste energii să nu secătuiască. Este important ca un profesor în plus să beneficieze de experiența MERITO.
Pentru toți generoșii care participă la aceste eforturi, mărturia mea este că MERITO merită.
Dacă vibrați, vă rog să vizitați pagina proiectului MERITO, în platforma GALANTOM, și să contribuiți la premiul unui profesor MERITO.
Sau, instalați MOBIL PAY, scanați și faceți o donație pentru ca un profesor valoros să poată beneficia de premiul MERITO. Plaforma merge impecabil, am testat-o.
Ținta este atingerea sumei de 7000 de lei.
Donați 10 RON, 30 RON, 75 RON, 150 RON, 1000 RON.
Dacă este greu să donați bani, dar aveți un profesor model, pe care îl admirați sau iubiți, care v-a marcat existența, care a participat la succesul visurilor dumneavoastră, vă invităm să-l prezentați public.
Încercăm să populăm împreună harta României meritocrate @ centenar-edu.ro.
Ideea celebrării Centenarului Marii Uniri în regim colaborativ, la nivel național, cu gândul la educație, la fundamentul pe care se clădește România Mare, România anului 2118, a fost inspirată de Proiectul MERITO și este materializată inclusiv prin contribuțiile profesorilor laureați MERITO.