Comentarii @Edupedu.ro


Avem un stat slab, mulți reclamă această slăbiciune, dar cele mai multe comentarii, la articolele de presă, sunt neasumate. Se folosesc nume fictive și conturi de utilizatori care nu permit identificarea persoanei. Această realitate se poate observa și în cazul unei publicații care țintește în special publicul cu interese în zona educației (edupedu.ro). Mă tem că neasumarea adevărului scris, sau a adevărului personal, mascând o frică de consecințe, o teamă în relația cu statul sau cu politicienii, sau nesiguranță în fața semenilor, nu oferă forță de feedback societății civile, ci o subminează. Fără asumare, fără o igienă a spațiului comunicațional/public, domnia boților și a troll-ilor, avalanșa de postări plătite, interesate (vezi kompromatul și recenta campanie plătită de PNL împotriva Emiliei Șercan), pot crea sau manipula realități greu de înțeles, controlat și ajustat. Până la subminarea democrației nu va mai fi decât un pas. Drepturile cetățenilor vor fi cele afectate pe termen lung, omerta și apatia civică sevind clivajului social, polarizării, nomenclaturizării/împământenirii pe funcții a unor politicieni corupți, care nu decontează niciodată eșecurile.
Folosesc această colecție de comentarii, publicate în site-ul www.edupedu.ro, pentru a demonstra că se poate și altfel. Chiar dacă port în turbincă multe culpe împielițate și limite subomenești, fiind doar un Faust învins de propriile slăbiciuni, valorific dreptul la opinie și îmi asum responsabilitățile care însoțesc asumarea acestui drept.

Articolele recente sunt primele, sunt menționate titlurile, link-urile, comentariul personal și data acestuia. Articolul va fi actualizat permanent.


World Vision România: Examenul de admitere la liceu propus de Legea Deca arată neîncredere în Evaluarea Națională și creează inechitate. Propunem ca evaluarea competențelor specifice de care un elev are nevoie pentru a face față unui anumit liceu să fie făcută prin analiza portofoliului educațional (link)

Dacă parchetele, sau chiar ministerul, ar fi investigat câte transferuri se fac după evaluarea națională, prin integrarea în clasele cu medii mari a elevilor cu medii mici, după rețeta “pile, cunoștințe și relații”, adică ilegal, am fi avut și fundamentarea statistică a nevoii de admitere organizată de liceele căutate. În lipsa acestei situații statistice, concursul pare aterizat de niciunde. In realitate, el reprezintă soluția pentru ca șpăgile să fie încasate legal, prin meditații aranjate, deci transfer de subiecte . (3 martie 2023)


Replica Facultății de Teologie pentru conferențiarul Claudiu Tufiș: instituția acuză un “atac mișelesc” în spiritul unor “idei vechi bolșevice”, după ce acesta semnalase că Teologiei ar urma să-i fie alocate mai multe locuri decât unor facultăți de științe ale Universității din București și apreciase că „facultățile de teologie nu au ce căuta în universități” (link)

Atât de multele sofisme de relevanță, din răspunsul facultății, par a induce ideea că forma a fost aleasă pentru a submina fondul. Se poate preda o lecție de logică foarte comică, pe seama acestui răspuns atât de superficial, în egală măsură excesiv de emoțional, care tinde să ne arate cum o facultate consacrată pentru seriozitatea și “masculinitatea” sa, își poate pune singură poalele în cap, pierzându-și “uzul rațiunii”. Poate că o dezbatere într-un cerc profesoral mai larg, asupra acestor reacții instituționale, ar aduce un plus de rigoare și consistență. A răspunde așa cum s-a răspuns, mă tem că echivalează cu o confirmare a punctului de vedere opus. Chiar aștept o variantă mai bună a răspunsului public. O facultate cu adevărat indispensabilă, cum este facultatea de teologie, ar avea resursele și chiar ar fi obligată să îl ofere. (18 februarie 2023)


BREAKING Ministra Educației anunță un „dialog structurat” pe proiectele de legi ale Educației „cu toți oamenii din sistem”, după ce se termină discuțiile din coaliție / Ligia Deca a derulat consultări paralele, pe ascuns, cu organizațiile „partenere”, cărora le-a dat proiectele de legi (link)

Nu am reținut bine, întâlnirile organizate de ministrul Câmpeanu, în care șefii organizației politice – numită generic ISJ, stăteau sus, sus, pe scenă, cu tălpile la nivelul privirilor sclavilor de pe plantația politică, și preluau constructiv doar laudele și osanalele (ministerul recunoscând că nu a primit nici măcar o recomandare, din cele 10.000, prin intermediul acestor ședințe de partid, altfel spus fiind “liniște”), reprezentau sau nu dialoguri structurate? Sau dialoguri structurate au reprezentat celebrele dezbateri din toate cancelariile patriei, nefinalizate cu nimic, pe tema proiectului “Educația ne unește”? Aș vrea să mă raportez la ceva pozitiv, când citesc acest articol. Dar la ce? (16 februarie 2023)


Scandalul schimbării numelui Liceului Vulcănescu: secretarul de stat PSD Florian Lixandru a intervenit la directoarea școlii ca aceasta să-i permită accesul în liceu senatoarei ex-AUR Diana Șoșoacă, pe motiv că este demnitar (link)

Dacă școlile publice ar avea dreptul de a refuza accesul politicienilor, ar fi desființate. În această țară minoră, nu există educație publică independentă de puterea politică, educația a fost legionară, pe vremea legionarilor, comunistă, pe vremea comuniștilor, coruptă, în epoca corupților (cacofonie intenționată). A găsi, astăzi, un politician care să apere școala împotriva asediului politicienilor, misiune imposibilă. (16 februarie 2023)


SURSE Întâlnire tensionată la Ministerul Educației, marți, pe proiectul de lege a învățământului preuniversitar. Ligia Deca a cerut amendamente de la experții partidelor, iar aceștia i-au cerut studii și justificări pentru măsurile cuprinse în legi. Deciziile „sensibile” legate de Admiterea la liceu, Bacalaureat și Admiterea în clasa a V-a vor fi luate politic, în Coaliție (link)

Culpa incorigibilă a acestui demers este că, urmărind interese infracționale, vezi protejarea corupției, neantizarea echității, neantizarea eticii academice, permanentizarea în funcții a unor mațe fripte, coate goale, secretizarea privilegiilor, deciziile nu mai sunt luate de pedagogi, de profesori, de cercetători educaționali, ci de lepădături politice care în scurt timp vor deveni praf și pulbere. Egoul lor infinit, lipsa umilinței în fața adevăraților specialiști, poleiala de multilaterală dezvoltare, validată în ședințele de partid comuniste, la care doar “omul nou” vorbește, având funcția cea mai mare, îi împinge într-o mizeră și rușinoasă condiție de impostori. (15 februarie 2023)


Ministrul Educației, Ligia Deca, a blocat orice persoană care vrea să îi lase un comentariu pe pagina oficială de ministru, de pe Facebook / UPDATE: Comentariile au fost deblocate la finalul zilei (link)

Ministerul Educației este o instituție care ar trebui să servească interesului public, dar cei care se așează pe scaunul de ministru sunt rareori miniștri. De cele mai multe ori, sunt locotenenții vreunui politician lipsit de reflexe democratice, lipsit de respect pentru educație, lipsit de bun simț, dar și de viziune. Iar alegerea lor nu este întâmplătoare. Ei trebuie să accepte orice buget, trebuie să țină școlile deschise pentru politicieni, trebuie să se asigure că politizează conducerile inspectoratelor și școlilor. Unii, lipsiți de bun simț, folosesc elevii pentru a asigura capital politic, alții folosesc infrastructura ministerului pentru a-și asigura capital de imagine (vezi postările ministrului distribuite concertat de inspectoare, de directorii școlilor). Se vânează like-uri, se vânează audiențe, ceilalți devin mijloacele cu care ministrul își urmărește scopurile eminamente non-educationale. Oamenii mici au scopuri mici. Le stă la dispoziție, grație centralizării comuniste, un sistem irațional și kafkian, care niciodată nu le dă feedback real, nu le reflectă în oglindă adevărata micime. (3 februarie 2023)

Ministerul este al educației, ministrul este al oricui altcuiva (uneori chiar al grupurilor infracționale organizate). Este permanent un abuz ca un om precar educațional să se folosească de infrastructura acestui minister pentru a-și face imagine publică, pentru a câștiga notorietate. A obliga inspectoratele, directorii și toată rețeaua de personal, să distribuie postările și cuvintele ministrului, deși nu au alt scop decât propaganda și promovarea personală, sunt abuzuri incompatibile cu educația. Debusolarea unor falși lideri, unor executanți lipsiți de creativitate, bune intenții sau reflexe democratice, nu trebuie să se transfere întregului sistem educațional. Este esențial ca școala să reziste acestei forme de corupție. (3 februarie 2023)


BREAKING PSD cere demisia ministrului Deca, dacă nu îi redă secretarului de stat Lixandru atribuțiile retrase. Vasile Dîncu: Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului / Retragerea atribuțiilor lui Lixandru – “abuz de putere” și “act autoritarist și totalitar” (link)

Doamna ministru, prin asocierea cu marea trădare națională (un USL2 nevotat de picior de român), a contribuit la plantarea semințelor răului (naționalizarea presei, proliferarea corupției, instrumentalizarea instituțiilor publice în scopul împiedicării actului de justiție). Fructele acestor compromisuri o vor amărî mult timp de acum înainte. Indiferent câți soliști vor cânta gălăgios și interesat pentru a-i asurzi urechea morală. Legile Iohannis/Câmpeanu/Deca, cunoscute drept “mărgica găinii”, nu reprezintă altceva decât oglinda unei clase politice imature și corupte. Tot scandalul politic din jurul lor, alaturi de nemulțumirea tuturor (părinți, elevi, profesori), dovedesc că proiectul reformării autentice a educației este incompatibil cu politicienii expirați care le folosesc pentru propriile cariere, averi și beneficii, forma acestor proiecte de legi luând forma intereselor lor. Propun tipărirea unei ediții noi a broșurii proiectului, care să conțină cele 10000 de amendamente formulate de societatea civilă, cu poza președintelui pe toate paginile fără soț. Ar da consistență dezbaterii publice și ar facilita asumarea proiectului de întreaga societate. (2 februarie 2023)


SURSE Ligia Deca le-a spus liderilor PNL că Legile educației ar fi stat deja în consultare și că trebuie aprobate până în luna iunie pentru a nu pierde bani din PNRR / În realitate, proiectele realizate de ministrul Deca nu au fost făcute publice nici până acum (link)

Circula prin Bărăgan un banc cu mâncarea arsă a răposatei. Mă tem că se aplică aproape perfect situației actuale, cu singura diferență că “răposata” este fostul. Doar el ar fi putut lăsa o asemenea moștenire “gustoasă”. (30 ianuarie 2023)


Sorin Cîmpeanu va fi vicepreședintele Senatului – surse / Fostul ministru al Educației a demisionat din funcție, acuzat de plagiat (link)

Poveste veche, actori noi. Am spus-o dinainte de a-și da demisia din minister, se copiază metoda Iordache. In deplină bătaie de joc la adresa celorlalți, martori la demisia de “onoare”, dezonoratul a fost ales expertul partidului, astăzi devine vicepreședintele Senatului, mâine va fi și președintele comisiei speciale de zootehnizare a educației naționale, poimâine va livra exact ce a promis, suine, și apoi, precum “altă întrebare”, va urma calea meditației pe un salariu imens și nemeritat, într-o republică unde își poate decide singur titlurile, onorurile, pupătorii în dos și salariile lor (unii numiți miniștri). Păcat că toată această joacă de-a democrația o să usture pe mulți. Ei uită că în aceste plaiuri, privite de ochii lui Dumnezeu și de dreptatea Sa, binele furat este doar o iluzie. Prevăd că în viitorul “non-extremist” al patriei se vor regăsi mulți dintre cei batjocoriți “democratic”. (30 ianuarie 2023)


Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD, despre Legile educației Deca: Admiterea în liceu și probele de BAC trebuie să respecte principiul echității / Sunt multe instituții care se reînființează și trebuie să analizăm să nu fie doar furnizoare de sinecuri / Este nevoie și de obligații ale autorităților pentru a rezolva problema aglomerării din școli (link)

Ministerul este al statului, în serviciul cetățenilor contribuabili (din care 70% nu se simt reprezentați de partidele actuale, adică de PCR/FSN/USL). Ministerul nu este al partidului, în slujba partidului. Din păcate, reflexele bine formate în statul comunist, în care statul și partidul se confundau, supraviețuiesc până astăzi. Păcat că larvarele speranțe ale acestei societăți, ajunse în funcții de demnitate în stat, nu în partide (ar fi avut o scuză), dovedesc aceleași tare de mentalitate și aceeași slugărnicie grețoasă, în fața unei ierarhii politice contingente și ilegitime (de cele mai multe ori). Doamna Ministru, vă recomand să vă convingeți președintele să demisionați împreună. Nu mai puteți demonstra nimic. Binele educației, nu mai zic de al țării, nu va sta niciodată prea mult timp în mâini pătate de traseism, mercantilism, oportunism și calcule de budoar. Adică în mâinile trădării. Calendarul anului școlar, metodologiile examenelor pot fi semnate și de maimuțe, au mai fost. (28 ianuarie 2023)


Minciunile Ligiei Deca. Cum ascunde un guvern pătat de acuzații de plagiat legile Educației: deși au fost promise dezbaterii transparente, proiectele sunt secretizate (link) Autor Raluca Pantazi

În evul mediu, defectele fizice ale oamenilor erau asociate cu malformații sufletești. Astăzi, dacă vrei să radiografiezi intențiile din spatele unor acte normative, este suficient să le urmărești traseul legislativ. Eludări de reguli, dezbateri în ajun de anul nou, aprobări “noaptea, ca hoții”, transparență “pe surse”, avizare la secret, publicare cu erată, adoptare după deget, completări/modificări strecurate pe unde nu te gândești etc. Mare păcat că mâinile murdare ale specialiștilor în ape uzate și suine, cocoțați pe bube, mucegaiuri și licheni, batjocoresc infinit, “scluptând” cu briceagul bont, fildeșul valoros al educației. (18 ianuarie 2023)


Cum încearcă Ligia Deca să manipuleze discuția despre bugetul Ministerului Educației, pe modelul folosit de Cîmpeanu: „Atât am de spus pe buget – 3,2 nu 2,1” la sută din PIB (link)

Să adune și banii investiți de părinți în meditații. Și finanțarea claselor, de către profesori, elevi sau părinți, că hârtie, markere sau cretă nu se cumpără niciodată de la buget. Să adauge și banii de colinde oferiți de primari și antreprenori, ba chiar și banii strânși în cancelarie. Sigur va obține 4% pentru învățământ. O mare rușine. Să ai un ministru al președintelui, nu al educației. Într-o epocă în care bugetele administrației prezidențiale cresc, iar ale educației scad. Să mai spun că în satul meu se închide o școală primară centenară? Oare pentru ce cheltuieli îi ajung doamnei ministru banii, dacă elevii de grădiniță și de ciclu primar, din Plevna, jud. Călărași, vor fi obligați, de la anul, să facă naveta pentru a învăța în localități îndepărtate? Ce educație i se poate garanta unui copil de 3 ani care este trimis, la 6,7 dimineața, în frig, către un sat îndepărtat? (9 decembrie 2022)


ULTIMA ORĂ Ligia Deca anunță că nu luptă pentru alt buget decât cel mai mic din istoria recentă, de doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, pe legea din prezent: E acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege (link)

Acum o săptămână auzeam la “știri cumpărate” că prioritățile bugetului pentru anul viitor vor fi educația și sănătatea. La un simplu calcul, instituțiile de forță și secrete sunt bugetate cu dublul, poate chiar triplul, bugetului educației. Marii specialiști în apărare, care au statul pe mâini, nu au învățat încă faptul că educația este cea mai puternică armă cu care poți schimba lumea. Iar idioți utili, intelectuali fini, de paie, acceptă trocul, oferind tăcere și compromis pentru o poziție mai bună de bifat in cv. Mare rușine! Mare rușine, tocmai în epoca unui președinte care defilează cu titlul de profesor. (7 decembrie 2022)


„Moștenirea” lui Cîmpeanu: Proiecte de legi cu dedicație pentru plagiatori / Legile servesc interesele ilegitime ale rechinilor imobiliari, fabricilor de meditații și rectorilor / Degringoladă totală pentru Evaluarea Națională (link)

Am spus-o și într-un comentariu anterior. Prevăd că Sorin Cîmpeanu va urma traseul lui Florin Iordache. In calitatea sa de senator, va depune toate eforturile pentru ca legea sa să ajungă la votul final exact așa cum a plămădit-o, ignorând cu totul cele 10.000 de amendamente și toată opoziția societății. Imediat cum legile vor ateriza în parlament, îl vom și vedea șef la comisia de învățământ din Senat. (30 septembrie 2022)


Ministrul Sorin Cîmpeanu lansează public o invitație la dialog pentru reprezentanții celor 100 de intelectuali, pe care i-a numit „grup de interese”: Avem disponibilitate să discutăm pe argumente (link)

Dar când ai un județ mic, cum ar putea funcționa un liceu pedagogic doar având clase de învățământ vocațional? Poate funcționa doar cu o clasă pe an? Cum se constituie normele? Cum se recrutează personalul didactic? Întotdeauna liceele pedagogice au avut și clase de învățământ teoretic. Și au fost căutate, calitatea fiind ridicată. Să nu se teamă domnul ministru, dacă învață în aceeași clădire elevi de la filiere diferite, de la specialități diferite, de la calificări diferite, nu se amestecă lecțiile. Nu devin ospătari învățătorii și nici învățători ospătarii. Nu devin pentru că fiecare are propriul curriculum, adaptat. Iar a fi învățător nu este mai prejos decât a fi lucrător în alimentația publică. Și nici invers. Interesant de studiat contra(di)cțiile domnului ministru, câtă vreme la bacalaureat vrea să îi evalueze pe toți prin același instrument, dar are exigențe înalte privind segregarea specialităților. (1 septembrie 2022)


Cîmpeanu: Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației (link)

Toaleta în fundul curții este indicatorul cel mai important al lipsei de educație și civilizație. Iar ignorarea ei este indicatorul sigur al lipsei de educație. Indiferent cum își gonflează zootehniștii politicieni performanțele, ele pălesc dacă grăjdarul are mizerie în grajd. Este o lecție veche de când lumea, nu ar trebui să ai un doctorat pentru a înțelege. Din păcate, luxul din cabinetul directorilor primește mai des politicieni decât primesc toaletele din fundul curții elevi. Iar elevii nu au acces la bugete și nici la miniștri plini de mediocritate și aroganță. (31 august 2022)


Surse: Monica Anisie ar urma să fie dată afară de la președinția comisiei pentru învățământ din Senat, cameră decizională pentru legile Educației / Anisie a criticat legile Cîmpeanu, iar acesta s-ar fi plâns în partid că se opune „reformei” (link)

Când legile sunt folosite pentru reglări de conturi, vezi ANISIE – ANISAC, orice speranță dispare. (31 august 2022)


Critici fără precedent la adresa lui Sorin Cîmpeanu: Își bate joc de sistemul de învățământ din România, cum n-a făcut-o niciun alt ministru, spune președintele Asociației Comunelor, care s-a plâns premierului de „aroganța unui ministru care se situează la un nivel execrabil de comunicare” (link)

Cuvintele descriu cu totul altă realitate decât o fac fotografiile publicate pe contul ministrului. In toate fotografiile publicate, de la întâlnirea cu reprezentanții asociației comunelor, doar el vorbește, doar el gesticulează larg, toți îl privesc, toți tac, toți ascultă. Pare un fel de guru al întâlnirii. Pare că zootehnistul îi învață tainele căii, adevărului și vieții. Ceilalți, doar decoruri, forme ale peșterii care prizează lumină direct din gura zeului. (30 august 2022)


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, îi califică drept „grup de interese” pe cei 100 de intelectuali care au cerut public prelungirea perioadei de dezbatere pe legile educației (link)

Multe cuvinte despre această caricatură de tăciune pe zidul ministerului: magaloman, fudul, grandoman, infatuat, încrezut, înfumurat, îngîmfat, mîndru, orgolios, semeț, trufaș, țanțoș, vanitos, (livresc) prezumțios, suficient, (învechit și popular) măreț, (popular și fam.) țîfnos, (popular), închipuit, (învechit și regional) pîșin, (prin Banat) măros, nărtos, (învechit) fumuros, preaînălțat, zadarnic, (figurat) bățos, înțepat, scrobit. Un dicționar întreg pentru o caricatură de intelectual. (24 august 2022)


Remus Pricopie îl acuză pe Sorin Cîmpeanu de lipsă de cei 7 ani de-acasă: După ce jignești în linie pe oricine îndrăznește să te contrazică este nerealist să crezi că poți să mergi mai departe cu respectivele proiecte de legi (link)

Când un Trahanache contemporan, prezidentul pe viață al Comitetului francofoniei în limba română, al Comitetului agronomic, agrologic și zootehnic de la orașe si municipii, al Comitetului şcolar național, al Comiţiului politic liberalo-socialist și transpartinic, al organizațiilor secrete binecunoscute, şi al altor comitete şi comiţii, dovedește deficit de socializare primară, fundamentală, el se supracalifică pentru misiunea nobilă și sfântă de a reforma întreaga instrucțiune și educațiune românească. Păcat ca a murit Nenea Iancu, că avea șansa întâlnirii cu propriul său personaj. Slavă Domnului că nu l-a întâlnit, că măria sa, personajul, l-ar fi ucis cu lipsa lui de imaginație și cu absența simțului ridicolului. (24 august 2022)


Aproape 70 de profesori universitari cer ca termenul de dezbatere publică asupra proiectelor de legi ale educației să se prelungească până cel puțin pe 31 octombrie: intervalul 12 iulie – 24 august, în vacanță, e “inadmisibil”/ Abordarea problemelor etice e “dezechilibrată” și include prevederi “inadmisibile” (link)

Un nebun aruncă o piatră și… ține toată țara ocupată. Nici PNL-ul și nici PSD-ul nu au avut in programele electorale aberațiile din aceste proiecte (vezi segregarea, ghetoizarea școlilor, Bacalaureat “șaorma cu de toate”, filieră unică, examene de admitere la colegii, angajarea de profesori din sursă externă – la apelul bocancilor, redenumirea inspectoratelor, standarde etice mici). Președintele a tăcut despre tot și toate. De unde până unde suma aceasta de aberații care pun pe jar buna credință a milioane de părinți, studenți, elevi și profesori? Ce sens au toate aceste dezbateri, când ministrul este orice, numai omul dialogului nu. Nici măcar omul școlii nu este, câtă vreme nu înțelege distanța infinită dintre cancelarie și sediul de partid. A ajuns și nimicul curent, asemenea altora (vezi “Educația ne unește”), să țină loc de ceva mai cu sens. (23 august 2022)


Ministrul Cîmpeanu susține desființarea prin reorganizare a CNATDCU prin ironii la adresa conducerii instituției: “MIT nu are nici cea mai mică șansă să aibă un singur profesor de calitatea membrilor Consiliului General CNATDCU”, “super-oameni care într-o sesiune de o oră validează între 2 și 300 de teze de doctorat” (link)

“Am fost în Consiliul General CNATDCU, eram secretar general CNATDCU. Sunt niște oameni excepționali, nemaipomeniți. Oameni ca în Consiliul General CNATDCU nu găsești în toată lumea asta.”
Peste zece ani, când câmpeanul va fi cel puțin Zeu în Olimp, sigur îl vom auzi batjocorindu-și actualii colegi din minister. “Niște lichele, Domnule! Eram cel mai mare dintre ei(ele).” Iar despre președintele Iohannis, sluga sa, sigur va avea doar vorbe de duh. Va fi un spectacol să îl asculți. Mațe-fripte, coate-goale, Dinu Păturică, nimeni nu a fost vreodată și nici nu va mai exista vreunul mai ridicul. (22 august 2022)


Rectificare pozitivă la ministerul Educației, dar cu 30% mai puțini bani pentru plata salariilor, față de propunerea inițială din proiectul ministerului de finanțe (link)

Pot fi depresive foc știrile din educație, dar, când plonjezi în amintirile cu domnul ministru negociind “cu mandatul pe masă” cei 6% legali, când ți-l amintești cum amenința zilnic cu demisia, dacă nu se respectau promisiunile de a transforma educația într-o prioritate guvernamentală (conform vrutelor poporului, ce îi umflau fără rușine obrajii), când câmpeanul părea coborât din Olimp, zeu cu morgă, neînfricat apărător al dreptății și virtuții, biciuind proastele năravuri ale foștilor, când hrănea cu speranțe deșarte o națiune întreagă, devin comice intr-un mod tipic caragialesc, românesc. Un exercițiu creativ ar permite observația că, suprapuse în memorie pe comportamentul atât de cameleonic, atât de rudimentar orientat spre oportunism și compromis, atât de fățarnic și plin de emfază, atât de mișelesc, permit o identificare totală cu profilul la fel de înșelător al președintelui. Amândoi zeii, două șaisprezecimi de speranță ucise de căderea, prin ridicol, sub soclul falei și propriei măriri. (18 august 2022)


Ministerul “se pare că va accepta ca proba de limba română să fie de sine stătătoare” la Bacalaureat, dar pe partea de admitere la colegii “ei încă se țin tari” – reprezentantul Federației părinților, după consultările pe proiectul de lege a învățământului preuniversitar (link)

Structurile de putere rigide, de tipul mafiilor, organizațiilor secrete, organizațiilor militarizate, subminează democrația și stimulează fanatismul, extremismul și radicalizarea societății. Pare că asemenea structuri, și nu votul democratic, îi garantează puterea unui om nerușinat cu părinții, cu studenții, cu profesorii. Parteneriatul oneros cu onegeurile ahtiate după oportunități de finanțare, dar și cumpărarea presei, reprezintă pârghii suplimentare pentru o iluzorie consolidare și păstrare a puterii pe timp indefinit, ceva ce pentru un spirit slab sau înfometat poate părea profitabil. Mofturile și “rezistența” ministrului în a asimila argumentele și perspectivele critice, reprezintă tot atâtea dovezi ale unei scurte viziuni și ale unei educații precare. Probleme incompatibile cu scopurile unui ministeriat pus în slujba viitorului unei națiuni puternice. O națiune care este sătulă până peste cap de regi goi și de lideri mesianici cu izmenele rupte în fund ideologic. (11 august 2022)


“Se pregătește un tip de schimbare inacceptabilă” ce va duce la lipsă de seriozitate privind finanțarea educației, segregarea elevilor, protecție totală pentru plagiatori – analiza universitarului clujean Claudiu Turcuș pe tema proiectelor de lege (link)

Ministerul este condus de lunatici plini de aspirații mesianice. Sunt restanțe la toate obiectivele, dar stăm grozav la proiecția de cai verzi pe pereți. Mereu am suspectat că unde există o acumulare de roluri neconvergente, vezi politruc și profesor, ambele sunt onorate într-un mod deficitar. Un ministru care acumulează zeci de roluri, cu atât mai mult subperformează. Dar, dacă își umple gura cu pietre grele, precum “excelență”, “România educată”, “performanță”, “reformă”, iar în pozele olimpicilor este nelipsit, ajunge să se hrănească din propria fantasmă. Până la a ajunge apostolul unei misiuni salvatoare pentru univers, un singur pas. Pe fond, nu există manuale de ani de zile la învățământul profesional, resursa umană este pasăre rară, dar se doresc nu clase, ci licee profesionale. La învățământul tehnologic au trecut decenii fără modificarea vreunei probe de Bacalaureat, dar se speră la succes absolut peste noapte. Se luptă de zor pentru incluziune, dar se desființează liceele cu mai multe filiere. Elevilor li s-au promis programe și manuale actualizate, dar de doi ani lipsesc cu desăvârșire. Este în natura oricărui om păgubit de complexul de inferioritate și binecuvântat cu multă aroganță, să își propună să mute munții din loc doar folosind propriile palme. Iar asta în timp ce nu poate mișca o singură piatră aflată la picioare. (11 august 2022)


Surse: O posibilă remaniere a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, discutată la Cotroceni (link)

Nicio slugă nu își poate remania stăpânul. Poate doar să îi cumpere bunăvoința. Colecționarii de funcții și de privilegii se vând foarte scump când trebuie să facă un pas în spate. Mă aștept să vedem o reeditare a traiectoriei lui “Altă întrebare”. Care a părăsit ministerul, dar s-a folosit de poziția din parlament pentru a se asigura că legile infractorilor vor ajunge să fie adoptate. Viitorul președinte al Senatului? Iar în locul său să fie instalată vreo mâna moartă, care doar să țină ocupat Ministerul cât timp legile sunt coapte în parlament? Vom vedea. (8 august 2022)


VIDEO Ministrul Cîmpeanu, despre propunerea ca în școli să poată preda și persoane fără pregătire didactică: Mi-a fost rușine să-i spun cuiva că nu există calea legală să predea într-o universitate, dacă n-are formare inițială (link)

Mă tem că domnul acesta, inadecvat cum singur se cataloghează, pofticios cu privilegiile cum toată lumea a înțeles că este, dorește cu tot dinadinsul să transforme sistemul național de învățământ într-o agronomie națională. O struțo-cămilă cu lapte acrit în uger, de la care sug politicienii cu unghii murdare fantezii non-agrare, fantezii universitare. (7 august 2022)


VIDEO Îngroșarea buzunarelor profesorilor care predau în aceste colegii, asta este admiterea separată la liceu, potrivit lui Iulian Cristache, președintele Federației Părinților (link)

Problema unei evaluări suplimentare este praful în ochi cu care se urmărește distragerea atenției de la adevărata miză: ghetoizarea educației. Elitele cu prestigiul și politicienii (a se verifica monopolul profesorilor din colegii asupra funcțiilor politizate, din inspectorate și minister), iar elevii ghinioniști cu specializările profesionale și cu angajații de rang secund. Iar acest plan se realizează prin limitarea competiției între licee, monopolul colegiilor pe filiera teoretică, monopol care se va traduce în monopolul pe resurse și privilegii. Dacă până acum mai aveau șansa la un învățământ teoretic și elevi care nu își permiteau meditatori, crescând organic și integrați printre elevii de la filiera tehnologică sau vocațională, după aprobarea legii segregarea va fi totală. Eu o numesc ghetoizare, cât timp au trecut decenii iar realitatea învățământului tehnologic și vocațional doar a fost coafată precar prin învățământul dual, în rest dezinteresul a fost constant. Tot în ultimele decenii, însă, liceele au învățat regulile concurențiale, și-au autorizat specializări noi, care nu de multe ori au pus în dificultate colegiile, mai ales pe cele care au ajuns să se plângă că le vin elevi de 4. Ideea segregării, ghetoizării și a impunerii monopolului colegiilor asupra filierei teoretice (pompos numită “asumare”), ascunde doar nevoia oamenilor politici de a își securiza zona de privilegii, resurse și de prestigiu (a se vedea câți inspectori generali sau miniștri au deschis anul școlar la licee tehnologice), anulând orice asediere posibilă în urma competiției instituționale. (7 august 2022)


Examenele de admitere la colegiile naționale și chestiunea limbii române la Bacalaureat sunt “subiecte deschise”, reafirmă ministrul Cîmpeanu, după valul de critici și amendamente legate de aceste teme. El invocă și o a treia posibilă probă în cadrul examenelor de la Colegii (link)

Problema unei evaluări suplimentare este praful în ochi cu care se urmărește distragerea atenției de la adevărata miză: ghetoizarea educației. Elitele cu prestigiul și politicienii (a se verifica monopolul profesorilor din colegii asupra funcțiilor politizate, din inspectorate și minister), iar elevii ghinioniști cu specializările profesionale și cu angajații de rang secund. Iar acest plan se realizează prin limitarea competiției între licee, monopolul colegiilor pe filiera teoretică, monopol care se va traduce în monopolul pe resurse și privilegii. Dacă până acum mai aveau șansa la un învățământ teoretic și elevi care nu își permiteau meditatori, crescând organic și integrați printre elevii de la filiera tehnologică sau vocațională, după aprobarea legii segregarea va fi totală. Eu o numesc ghetoizare, cât timp au trecut decenii iar realitatea învățământului tehnologic și vocațional doar a fost coafată precar prin învățământul dual, în rest dezinteresul a fost constant. Tot în ultimele decenii, însă, liceele au învățat regulile concurențiale, și-au autorizat specializări noi, care nu de multe ori au pus în dificultate colegiile, mai ales pe cele care au ajuns să se plângă că le vin elevi de 4. Ideea segregării, ghetoizării și a impunerii monopolului colegiilor asupra filierei teoretice (pompos numită “asumare”), ascunde doar nevoia oamenilor politici de a își securiza zona de privilegii, resurse și de prestigiu (a se vedea câți inspectori generali sau miniștri au deschis anul școlar la licee tehnologice), anulând orice asediere posibilă în urma competiției instituționale. (6 august 2022)


INTERVIU Directorul unei școli „clar nu mai are ce să caute într-o funcție de conducere, dacă nu este capabil să respecte acele standarde de calitate” – Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației (link)

Cât timp politrucii noștri fac legea, interesele politicianiste vor prevala oricărui alt interes. Iar când spun interese politicianiste mă refer la: controlul politic al resurselor, controlul politic al privilegiilor, prezervarea monopolului politic, centralizarea puterii, maximizarea birocrației subordonate politic. Legile sunt expresia acestor deziderate. Armatele de experți de care oamenii politici se folosesc pentru a-și atinge scopurile sunt formate fie din naivi bineintenționați, dar orbiți de propriile orgolii, fie din idioți utili, fie din cinici pragmatici care știu perfect regulile și scopurile jocului. Ei reprezintă perdeaua de fum în spatele căreia operează experții în înșelăciune. Chiar proiectul România educată, venind în ultimii ani ai mandatului prezidențial, ce reprezintă altceva decât un instrument eminamente politicianist, urmărind cu totul alte scopuri decât cele ale educației din România (vezi instituții noi, angajați noi, mecanisme noi de multiplicare și prezervare a privilegiilor, a puterii, lipsa mijloacelor democratice de control, instituționalizarea corupției etc.)? (6 august 2022)


Orice persoană cu studii superioare poate să predea în școli, fără module de pregătire sau masterat didactic, prin excepția introdusă în noul proiect de lege / „Trebuie să începem să fim un pic mai deschiși în ceea ce înseamnă recunoașterea competențelor din contexte formale, informale” – Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației (link)

Visul politicienilor analfabeți, al politicienilor cu epoleți, al politicienilor onegiști, al politicienilor fără dragoste de copii și școală, dar cu mari aspirații cosmice, de prestigiu și aranjamente, de a transforma școala românească într-o permanentă școală politică de vară. (3 august 2022)


Pilotarea testării standardizate trebuia să evalueze competențele elevilor la finalul anului școlar 2021-2022. Ministerul și partenerul Brio prezintă acum obiective complet diferite de cele din ordinul de ministru și din protocolul de parteneriat (link)

O nouă dovadă că sub mandatul actualului ministru, spiritul heirupist, caracterizat prin inconsistență, inconsecvență, diletantism, s-a accentuat. Deciziile se iau militarizat, de azi pe mâine, fără filtre și fără reflecție critică, iar executarea lor se dovedește aproape întotdeauna lamentabilă. Eforturile cresc, dar eficacitatea scade. Toate grupurile care orbitează în jurul școli (părinți, elevi, studenți, personal didactic, consilierii școlari, personalul administrativ) sunt pline de plângeri, dar nimeni nu le aude, cu atat mai puțin le ia în seamă. Manageri de sistem infatuați, aroganți, sclavi credinței că știu ei mai bine, înconjurați de yes-man-i, subminează încrederea în statul democratic și deschid ușa unor abordări fundamentaliste, extremiste, cum deja proliferează în fața noastră, oriunde te-ai uita. Înțeleg că cine dorește să contribuie la îmbunătățirea proiectelor legilor învățământului trebuie neapărat să își fundamenteze propunerile pe studii, cercetări consacrate, iar experiența de la catedră sau evidența bunul simț moral și academic devin lipsite de relevanță. Este evident că legile, asemenea testării despre care se vorbește în articol, au alte scopuri decât cele publicate, au scopurile oamenilor politici cu mize “concrete” (vezi legiferarea feudalizării politice a funcțiilor, permanentizarea unor baroni, centralizarea absurdă a subordonării manageriale, controlul politic al resurselor și diplomelor, subminarea controlului calității, ghetoizarea educației – elitele cu banii, colegiile și “performanțele”, iar sărăciile cu profesionalul). Iar pentru ca opoziția să fie minimă, iar certitudinea malonestității să fie maximă, la fel ca întotdeauna, se flutură morcovul anestezic al măririi salariilor. (2 august 2022)


BREAKING Rectori până la moarte. Proiectul noii Legi a educației prevede că fiecare universitate își stabilește numărul maxim de mandate pentru un rector, dar precizează în mod absurd că nu poate avea totuși “un număr nelimitat de mandate” (link) – Raluca Pantazi

Legile securității statului, ediția 2022
Prima lege: Funcțiile trebuie să fie ocupate pe viață.
A doua lege: Funcțiile se moștenesc.
A treia lege: Mișcarea în ierarhie trebuie să fie exclusiv ascendentă, permisă doar atunci când titularul funcției superioare a murit fără a avea moștenitori.
A treia lege: Abuzul de funcție, obediența în fața superiorilor, corupția, vanitatea infinită și aroganța în fața subordonaților reprezintă recomandări fundamentale pentru accederea către funcțiile superioare, cu respectarea legilor anterioare.
A patra lege: Dacă trebuie organizate alegeri, ele vor fi organizate doar atunci când rezultatul lor nu va permite încălcarea legilor anterioare.
(21 iulie 2022)


Csaba Asztalos: Vindem iluzii cu notele. Discriminarea nu ar rezulta din anularea examenelor din cauza pandemiei, ci din faptul că nu există un sistem de notare unitar / Soluția ar fi să se introducă teze unice (link)

Standarde de notare nu există. A existat o inițiativă pe vremea ministrului Andrei Marga, cu descriptorii de performanță pentru ciclul primar, care s-a redus doar la câteva tipărituri cu sute de pagini. Erau imposibil de urmărit zi de zi, în condițiile evaluării de la clasă. Dacă domnul Csaba Asztalos ar duce argumentul până la capăt, analizând diferențele de notare intre prima evaluare și evaluarea contestațiilor, la examenele naționale, ar constata aceeași practică neunitară, chiar dacă baremele sunt unice. Toate aceste “găuri în năvod” sunt consecința centralizării, a dorinței absurde de a obține absolvenți “toți ca unul”, după o rețetă validată de nimeni, poate doar de o birocrație care își slujește propriilor interese. (28 mai 2020)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.