Primii doi liberali ai țării, El Ciucă și El Bode, și-au propus să fure și democrația, iar odată cu furtișagul lor, să se asigure că Partidul Național Liberal va deveni istorie (asemenea altor case pornite mai mult sau mai puțin onorabil, dar eșuate pe luciul infamiei, vezi PNȚ-CD, PD și PD-L).
Precum clădirile turcești cu fundația prost construită, și acești veleitari cu goluri mari, cu sârme subțiri și strâmbe în betonul devenirii lor umane și politice, se vor prăbuși aruncând sub praf toată oastea de necuvântătoare care se bazează sau cațără pe spatele lor.
Ei au propus o modificare a codului penal care elimină sancțiunea cu amendă pentru ultraj și ultraj judiciar. Vor închisoare direct și închisoare cu numere mari (7 ani).
Scriu cei doi inițiatori: „De asemenea, în contextul noului mediu de securitate, o altă categorie de apărători ai cetății necesită o protecție juridică, și anume categoria militarilor.”
În expunerea de motive, cuvântul „cetății” este scris cu text italic, pentru a ne lămuri cât se poate de clar că nu este folosit în sensul propriu. Am putea înțelege, deci, că cetatea îi reprezintă pe rectorii cu epoleți și fără limită la mandate, pe militarii scoși pe străzi pentru a speria poporul cu mitraliera, pe securicii fraudatori ai bugetelor generoase ale Europei, pe jandarmii care scot brutal turiștii din taxiuri și îi snopesc în bătaie, pe polițiștii care fac scut în jurul mafiilor politice, pe angajații „doi și un sfert” care se folosesc de microfoane și dosare comandate pentru a face din poliție o gardă pretoriană a infamilor politicieni, pe milițienii care organizează kompromate împotriva unor jurnaliști sau care scurg informații în beneficiul infractorilor.
A le striga că sunt ceea ce sunt, printr-un protest public, poate conduce la pedepse cu închisoare de până la 7 ani, dacă fapta este săvârșită de două sau mai multe persoane.
În timpul mandatului acestor iliberali, am citit doar știri care demonstrează:
- Slăbirea autorității poliției și punerea ei la dispoziția unor infractori
- cazul kompromatului la adresa Emiliei Șercan;
- cazul DGIPI – Puterea din umbră, multele/foare multele dosare de urmărire penală, filare și limitarea drepturilor, finalizate fără vreo trimitere în judecată;
- cazul uniformelor, „4,5 milioane de euro pentru 3000 de mizerii”;
- cazul licitației cu dedicație pentru prietenul BMW al președintelui rablă;
- tergiversarea și compromiterea anchetelor din dosarul „10 august”;
- concursuri organizate defectuos.
- Trucarea unor dosare în justiție, vezi Metoda Coperta, pentru a evita o judecată obiectivă.
- Numirea ca procuror general a soției unei persoane judecată/condamnată pentru corupție în primă instanță. Antepropunțarea ministrului justiției într-un proces nefinalizat încă.
- O permanentă luptă surdă, mută și oarbă, pentru a bloca analizarea acuzațiilor de plagiat.
- Slăbirea mecanismelor democratice, vezi legile educației ținute la secret și negociate în cetate.
- Limitarea libertăților cetățenești:
- Au anulat dreptul la o presă independentă, naționalizând sau mituind presa/redacțiile radio-tv. Așa se explică de ce cașcavalul virtual urmează permanent fricii induse prin toate ecranele înverzite de rușine.
- Au neantizat apetitul pentru protest, protejându-i pe cei care au făcut educație publică prin bătaie, gazare, hărțuire și umilire.
- Au ignorat toate petițiile publice, chiar dacă aveau zeci de mii de semnături (vezi petiția cu peste 50.000 de semnături, pentru demiterea ministrului Câmpeanu, sau petițiile pentru anularea unor propuneri din proiectele legilor Câmpeanu);
- Îngrădesc accesul la justiție al ong-urilor sau al cetățenilor care au cereri de coșmar (vezi anularea cererilor de sesizare a CNATDCU în cazul plagiatului premierului)
Scrisoarea deschisă a societății civile
„Partidul Național Liberal (PNL), prin vocea secretarului general, dl. Lucian Bode, a anunțat un proiect de lege prin care ar fi înăsprite pedepsele prevăzute de Codul Penal pentru unele fapte, precum ultrajul și tulburarea liniștii publice. Proiectul de lege este asumat de președintele partidului, dl. Nicolae Ciucă, și de dl. Bode însuși, în calitate de parlamentari.
Din această propunere, atrage atenția intenția de a modifica Art. 371 din Codul Penal, cu privire la tulburarea ordinii publice. Același demers a fost încercat și în 2017, inițiator atunci fiind PSD. Punem în oglindă forma actuală a articolului, modificarea propusă de PNL, dar și modificarea propusă de PSD în 2017, prin vocea dnei. Carmen Dan (la acea vreme ministru de interne, ca și dl. Bode).
Nu este deloc surprinzător că dnii. Ciucă și Bode nu se arată originali, ci plagiază, de data această după PSD.
Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancțiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea, și eliminând posibilitatea de a sancționa doar cu amendă. PNL merge mai departe și propune și anumite circumstanțe agravante, care cresc și mai mult pedepsele.
Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare.
Să ne imaginăm următoarea situație: un grup de cetățeni enervați se strâng în fața Guvernului și urlă în gura mare: „Jos! Huo! La pușcărie, mafioților! Ciucă anchetat! Bode e un hoț!” și altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest.
Analiza autorităților:
– urlă, deci tulbură liniștea publică;
– amenință cu pușcăria și aduc atingeri grave demnității cetățenilor Ciucă și Bode;
– sunt doi sau mai mulți.
Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani.
În 2017, PSD, prin dna. Carmen Dan, a avut minima reținere de a trimite propunerile către Ministerul Justiției, pentru evaluare. În urma reacției publice, dar și a analizei specialiștilor MJ, totul s-a oprit acolo. În 2023, PNL, prin cuplul Ciucă-Bode, trimite proiectul direct în Parlament, unde decizia este strict politică, și nu mai trece prin evaluarea (și avizarea) profesioniștilor din justiție.
Amintim liderilor PNL și prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, la art. 7, alin. (3^1): Propunerile legislative, proiectele de legi și celelalte proiecte de acte normative vor fi însoțite, în mod obligatoriu, de o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Niciun moment, în inițiativa lor, dl. Ciucă și dl. Bode nu au arătat vreo minimă preocupare pentru drepturile și libertățile fundamentale, și cu atât mai puțin pentru respectarea legii.
Solicităm ferm Parlamentului României să respingă această nouă propunere de modificare a Codului Penal care vizează restrângerea libertății întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituția României.
Organizații semnatare, membre ale Coaliției „Grupul ONG-uri pentru Cetățean” și partenerii lor:
ActiveWatch
Asociația ACCEPT
Asociația MozaiQ LGBT
Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI
Asociația Respiro
Asociația Rise OUT
Centrul pentru Inovare Publică
CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
Miliția Spirituală”
Mai jos sunt cele două documente: expunerea de motive și propunerea de lege.
Foto: Lucian Bode și Nicolae Ciucă Foto: AGERPRES