Ion Onuta


Ion N. Onuță (24.05.1940-21.03.1992) a fost un emerit profesor de matematică și inspector școlar din municipiul Călărași.

În 1999, prin Hotărârea nr. 108 a Consiliului Local Călărași, domnului profesor Ion Onuță i-a fost conferit, post mortem, titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Călărași.

Considerat, în vremea în care își desfășura activitatea, cel mai bun profesor de matematică din municipiul Călărași, acesta a fost membru al colectivului de redacție al revistei Gazeta Matematică. (sursa: prof. Gheorghe Stoianovici – inspector școlar de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Călărași, 2013)

De asemenea, domnul profesor Ion Onuță a fost primul președinte al Filialei Călărași a Societății de Științe Matematice din România.

Ion Onuță a profesat în Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Călărași (Colegiul Național „Barbu Știrbei”).

În ultimii ani, Inspectoratul Școlar al Județului Călărași a denumit „Ion Onuță” o secțiune a Concursului Național cu Participare Internațională „Ion Barbu – Dan Barbilian”, omagiind astfel activitatea domnului profesor.

Profesorul Ion Onuță nu a fost căsătorit și nu a avut copii. Atașamentul pentru mama domniei sale, care l-a marcat toată viața, a continuat simbolic și după moartea prematura a acestuia (la aproape 52 de ani), placa comemorativă fiind fixată în monumentul funerar al mamei sale, Onuță Sicuța, decedata în 1981, la 81 de ani.

Încurajez oferirea de testimoniale/mărturii, din partea celor care l-au cunoscut în mod direct, pentru a reda posterității imaginea unui profesor important din viata comunității educaționale călărășene.

 

{fcomment}

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.