Arătați cu degetul și spre mine, domnilor de paie!


Am fost surprins să descopăr similarități de limbaj în reacțiile publice ale domnilor Sebastian Ghiță și George Maior, în fața deciziei de invalidare a legilor Big Brother de către Curtea Constituțională din România.

Primul, Sebastian Ghița, este membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, iar al doilea, George Maior, este directorul SRI. Unul reprezintă „poporul”, altul reprezintă „securitatea”.

Sebastian Ghiță: „Daca o sa se intample ceva rau, cine o sa raspundă, domnii de la Curtea Constitutionala? Ii arătăm cu degetul? Ce putem sa le facem?” (http://goo.gl/OTSQ3c)

George Maior: „La momentul la care se va întâmpla o catastrofă voi ști spre cine să arăt cu degetul.” (http://goo.gl/VI6wJH)

Nu se poate spune dacă, privind doar și prin prisma acestor declarații, domnul Sebastian Ghiță este angajatul sau portavocea domnului George Maior, sau invers.

Nu se poate spune nici dacă cei doi amenință concertat.

Cu atât mai puțin se poate spune dacă domnul Sebastian Ghiță este reprezentantul alegătorilor săi, ca ales în parlament, sau este angajatul SRI-ului.

Cert este că mesajul celor doi induce o stare de angoasă și deturnează de fapt atenția de la subiectul real al discuției: respectarea drepturilor cetățenești.

Mai reprezintă intimitatea și caracterul privat al corespondenței un drept sau nu? 

În discuția despre utilitatea prelucrării datelor personale la momentul achiziționării cartelelor prepay, un argument oferit de cei doi ar fi că, spre deosebire de abonați, care pot fi identificați, posesorii cartelelor pre-pay nu pot fi identificați în rețea. Nu știu dacă vreun abonat al rețelelor de telefonie a fost vreodată informat că datele lui personale sunt utilizate de SRI pentru a-l identifica în rețea sau pentru a-i jurnaliza convorbirile. În mod sigur, în contractul de furnizare a serviciului nu se vorbește despre vreun asemenea drept cedat SRI-ului sau vreunei alte instituții publice. Eu însumi folosesc serviciile de telefonie în baza unui abonament și nu am avut cunoștință despre faptul că aș fi oferit acces SRI-ului la datele mele de contact. Astfel încât eu să fiu controlabil în mai mare măsură decât un posesor de cartelă prepay.

Și atunci, dacă abonații nu își oferă datele personale SRI-ului, de ce ei trebuie să fie considerați în mult mai mare măsură controlabili decât posesorii cartelelor prepay?

În discuția despre dreptul de a fi percheziționat informatic oricând, oriunde, fără vreun mandat judecătoresc, pericolul este reprezentat de posibilele abuzuri care pot depăși cu mult sfera intereselor de securitate națională. Dacă un singur abuz s-ar realiza, datorită politicii prea laxe a SRI-ului, s-ar mai putea vorbi despre România ca stat de drept? Care ar fi diferența între România, țară membră a spațiului euro-atlantic (un spațiu al drepturilor negative, care îl protejează pe cetățean în fața abuzurilor statului) și republicile ex-sovietice sau chiar Rusia și China (țări în care drepturile individuale sunt încălcate sub scuza prevalenței drepturilor statului)? 

Dacă modelul din Rusia este bun, statul controlând aproape tot spațiul privat al cetățenilor, de ce rata atacurilor teroriste din Moscova este semnificativ mai mare decât în toate capitalele euro-atlantice la un loc? (sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/international/principalele-atacuri-teroriste-din-rusia-in-ultimii-12-ani.html)

Dacă România este ținta și sursa atacurilor cibernetice, dacă de pe teritoriul național se înregistrează multe dintre atacurile din mediul online, cine este vinovat de situația aceasta dacă nu chiar statul Român, care cultivă programatic o stare de pauperism în rândul cetățenilor săi (prin cadrul fiscal, prin educație, prin corupția generalizată). Cei mai mulți posesori de sisteme de calcul din România sunt incapabili să își cumpere un antivirus profesional sau chiar un sistem de operare licențiat, astfel încât să evite transformarea calculatorului într-un zombi incontrolabil pe Internet. Lipsa educației civice, a respectului proprietății private au transformat un oraș din România în centrul hoției online (sursa: http://www.incont.ro/social-media/hackerville-sau-orasul-care-a-speriat-toata-planeta-cum-se-castiga-100-000-de-dolari-pe-saptamana-in-ramnicu.html).

Eu însumi am fost pus în repetate cazuri în situația de a-mi recupera site-urile web după ce au fost victimele atacurilor cibernetice. Propriul meu site a fost vandalizat și pe home-page-ul lui au fost afișate mesaje în limba arabă, iar asta se întâmpla în urmă cu 2 ani. SRI-ul nu a făcut caz atunci, așa cum a făcut când s-a întâmplat ceva similar cu site-ul Lumina, al Bisericii Ortodoxe Române (http://www.fanatik.ro/sri-romania-fost-tinta-unor-atacuri-cibernetice-389679). Nu cred că este datoria SRI-ului să îmi protejeze spațiile online. În definitiv, într-un Internet deschis și neutru, vulnerabilitățile online nu au legătură cu SRI-ul, ci cu aplicațiile folosite, care pot fi perfectibile. Sau nu?

A se folosi de asemenea justificări puerile pentru a forța adoptarea unor legi care încalcă drepturile cetățenești, a se folosi șantaje, amenințări („voi ști spre cine să arăt cu degetul„) reprezintă mârlănii, nu practici instituționale moderne.

SRI-ul a reprezentat pentru mine una din instituțiile „protejate” de clasa politică din România. Se pare că avantajele au fost, pentru foarte mult timp, reciproce.

Cu un buget anual cât o treime din bugetul educației naționale, SRI-ul reprezintă o instituție bugetofagă prin definiție.

Să reprezinte stresul indus de SRI, astăzi, o consecință a lipsei de încredere în cetățenii statului? Să reprezinte consecința înțelegerii la altă scară a vulnerabilităților naționale (o populație needucată și lipsită de resurse reprezintă un pericol la adresa establishment-ului și a privilegiilor clasei conducătoare)? Ce mecanisme corupte fac ca un serviciu secret și discret, prin definiție, să devină atât de vizibil, să-și etaleze public toată galeria angajaților din presă, în efortul de a spăla pe creier tot poporul român?

Orice totalitarism începe atunci când interesele cetățenilor devin mai puțin importanțe decât ale măriei sale, statul. Dar nu în realitate, ci în mințile, în planurile, în abordările conducătorilor. 

Trebuie să ne dorim cetățeni puternici, educați, capabili să rezolve prin soluții superioare calitativ, bazate pe respectul demnității umane, problemele cu care se vor confrunta.

Invocarea terorismului ca scuză pentru abuzuri a existat și va mai exista. Atrocitățile comise în Guantanamo Bay (http://goo.gl/JNkvRH), uciderea fără discernămând prin folosirea dronelor (http://goo.gl/ZMKM1b), spionajul generalizat, chiar la adresa propriilor jurnaliști și partenerilor europeni (http://goo.gl/pjBPr2), cazurile Assange (Wikileaks) și Snowden (http://goo.gl/jK5N6S) ar trebui să reprezinte lecții pentru orice stat de drept, inclusiv pentru România (http://goo.gl/plxnkT).

Se pare că nu se întâmplă asta, atâta timp cât doi reprezentanți ai puterii executive au curajul de a amenința pe față, fără niciun scrupul, pe judecătorii Curții Constituționale din România.

Arătați cu degetul și spre mine, domnilor de paie! Și eu îmi apăr drepturile. Asta nu mă face terorist.

Oameni de paie se pare că sunteți pe cale să deveniți dumneavoastră, atâta timp cât amenințați și vorbiți despre catastrofe și atacuri teroriste cu atâta certitudine, ca și când ar fi iminente, prevăzând atât de sincronizat momentul în care veți ridica degetul spre a acuza.

Imaginile au fost preluate din: http://www.reportervirtual.ro/wp-content/uploads/2014/11/Sebastian-Ghita.jpg, http://www.newstm.ro/wp-content/uploads/2013/07/Liviu-George-Maior.jpg?d019af

{fcomment}

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.