Infografic – evaluarea la Bacalaureat


Am realizat infograficul de mai jos pentru a facilita înțelegerea câtorva aspecte mai putin cunoscute din procedura evaluării lucrărilor scrise la examenul național de Bacalaureat.

1. Numărul profesorilor care pot participa la evaluarea unei lucrări variază între 2 și 9
2. O lucrare poate fi evaluată în trei comisii diferite, primind 3 note finale diferite
3. În fiecare din cele trei comisii, dacă doi profesori înregistrează note între care se constată o diferență mai mare de un punct, nota finală este decisă de un al treilea profesor.

„În cazul în care se constată o diferenţă mai mare de 1 punct între notele acordate de cei doi evaluatori, preşedintele repartizează lucrarea spre reevaluare unui alt profesor de specialitate, care, în prezenţa profesorilor evaluatori iniţiali, stabileşte nota finală a lucrării.” – art 68.2

4. În cazul unei lucrări care trece prin toate cele trei comisii, fiind văzută de 9 profesori evaluatori, nota finală poate fi decisă tot de un singur profesor evaluator.
5. Dacă în comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare poate participa ca evaluator orice profesor de specialitate, în comisiile din centrele de contestații fac parte, de regulă, profesori cu gradul didactic I (numai în situații justificate pot face parte și profesori cu gradul didactic II sau definitiv).
6. Candidații pot solicita să vadă lucrarea, dar numai după finalizarea examenului și publicarea rezultatelor finale, în felul acesta putând afla și notele acordate de toți profesorii evaluatori.

Infograficul a fost realizat pe baza Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat – prevăzută în Anexa 2 la ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010, în vigoare și pentru sesiunile examenului de Bacalaureat din anii 2012-2015.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.