Basarabia e România


De ani buni, în toate intersecțiile, pe toate stațiile de autobuz, podurile și parapetele din România stă desenat un graffiti celebru „BASARABIA e ROMÂNIA”. Un mesaj peren, scris cu caractere aproape identice, pe care nimeni nu-l sancționează, nimeni nu-l șterge, nimeni nu-l privește ca o formă de vandalism stradal. Mesajul este prezent oriunde în România. Periodic, se desfășoară mari acțiuni unioniste. Toate sunt împănate cu mii de drapele, cu tricouri, cu eșarfe etc. Există susținere financiară. Au existat mobilizări importante, cu zeci de mii de participanți. Toate partidele susțin ideea unității, dovadă stând sprijinul oferit mișcărilor unioniste. Se organizează permanent tabere dedicate elevilor și tinerilor din Moldova. Sunt alocate locuri în unitățile școlare din România pentru elevii din Moldova. Se investesc bani publici în proiecte țintite spre Moldova. Nu mai vorbim despre facilitățile oferite cetățenilor moldoveni. Se înfrățesc orașe, se fac donații etc. Sondajele de opinie dovedesc că românii își doresc unirea. Procentele sunt mari, din zona +80%. În Moldova, procentul este mai mic, în zona de emoții ~50%.

De ce avem nevoie de manifestări propagandistice, aici, pentru a susține un adevăr evident? Românii vor unirea! Este indubitabil. De ce este nevoie de atâtea spectacole ieftine, dar scumpe? De ce ne mulțumim ca politicienii doar să se ascundă în spatele unor mobilizări publice, fără eficiență și finalitate? De ce nu se organizează un referendum valid care să consacre voința suverană a poporului? Nu pot să cred că cineva ar tremura de frică că voința generală s-ar opune unirii. 


Mai curând cred că cineva are interesul ca tema să fie ținută călâie, nici prea caldă, nici prea rece. Implicarea politică în mișcările unioniste este evidentă. Odată cu acestă implicare este evidentă și ineficiența politică. Când toate forțele politice care-l susțineau pe Traian Băsescu pompau energie în unionism, când însuși Traian Băsescu avea toate pârghiile în mână, nu a existat voință pentru a organiza un asemenea referendum. 
Nu există nici acum. Nu va exista niciodată, cât timp problema va fi gestionată doar pentru profit, având la comenzi politicieni mai mult sau mai puțin transparenți, agenți mai mult sau mai puțin acoperiți.

Unirea reprezintă, încă, doar o vacă bună de muls propagandistic.Sper ca moldovenii să continue să lucreze la proiectul european. În baza încrederii în frați, riscă să rămână ca vasluienii, săraci și sărmani, uniți în dezbinare.

Reafirm cu această ocazie condițiile ideale în care s-ar putea realiza Unirea.

1. Organizarea a două referendumuri pe cele două maluri ale Prutului și consacrarea publică a unei voințe generale favorabile unirii.

2. Mutarea capitalei României Mari la Chișinău (datorie istorică față de Moldova, care a fost condamnata la nedezvoltare în urma stabilirii capitalei la București)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.