Copilul, primul agent electoral al țării


Moștenită din trecutul totalitar al țării (carlist, legionar sau comunist), subordonarea politică a imaginii copilului reprezintă și astăzi, în așa numita democrație românească, o meteahnă greu de vindecat.

Străjerii lui Carol al II-lea
Copiii legionari conduși de Anastasia Popescu
Pionierii dictatorului Ceaușescu
Copiii președintelui Iohannis
Liviu Dragnea și copiii

Copilul este cel mai ieftin și cel mai lipsit de naivitate agent electoral. El conștientizează când este folosit (opțiunile politice din casă sunt știute) și are pretenții, dar, fiind instituționalizat, nu are libertatea de a refuza o asociere politică și cu atât mai mult de a se exprima critic asupra abuzului căruia îi cade victimă, când regizorii înșelăciunii sunt profesorii lui. Vizitele politicienilor în școli, primirea cu sare și pâine, spectacolele la care participă politicieni, formațiile școlare care însoțesc evenimentele politice, dar și premierea elevilor în cadru politic, sunt regizate doar de spirite mici și de oameni politici fără anvergură, fără merite și fără reușite. Doar ele ar putea regiza astfel de evenimente, pentru a fi puse în lumină, în evidență, de aurele inocenților copii. Politrucii disprețuiți de adulți se răzbună folosindu-le copiii. Politicienii nepotismului, ai mafiilor și complicităților infracționale, ai subfinanțării educației, ai risipirii bugetelor școlilor, ai concursurilor trucate, ai transferurilor furate, își fac albume foto pentru campania electorală, fără rușine, lângă micuții elevi care nu se lasă impresionați de stratul fin de aur, turnat peste coclelile aramei. Albume pline cu imagini ale copiilor patriei umplu bibliotecile penitenciarelor în care se întâlnesc politicienii infractori.
Conflictul de rol se naște când politicienii din funcții administrative încă se consideră profesori, iar asta deși fug de predare și de elevi ca de râie, iar dacă nu fug, nici nu li se dedică, transformând orele în prilej de căpătuială. Degrevarea parțială de normă, deși este obligatorie pentru directori, reprezintă un compromis scump pentru educația elevilor, de cele mai multe ori directorul fiind prezent doar cu numele în fața elevilor.
A considera că politicianul și profesorul au valori comune, comportamente coerente și aspirații unitare, reprezintă o fantezie. Cea mai bună dovadă fiind reprezentată de continua disoluție a școlii românești, captivă total în mrejele politicienilor. Simultan cu această deresponsabilizare în privința educației, școlile își câștigă meritele politice furnizând resursă umană gratuită pentru campanii electorale, pentru cultul personalității vreunor aterizați cu elicopterul politic în fruntea învățământului național sau local, sau în fruntea vreunei administrații publice.

Faptul că politicianul gestionează un buget public, din care atât de rar investește pentru interesele elevilor (a se vedea tabla prăfuită din clasa vizitată de Prima Doamnă a Americii, dr. Jill Biden, a se vedea curțile școlilor lipsite de bănci, toaletele fără hârtie igienică și tradiționalul „fond al clasei”), nu necesită o recompensă, vreo formă de recunoștință, iar chipurile elevilor nu merită tranzacționate.

Un politician care consideră că un elev care a primit vreo carte, vreo cupă sau vreo diplomă, îi este îndatorat, urmând să fie exploatat imagistic, este un politician incompatibil în mod absolut cu statusul de profesor. Și, trebuie recunoscut, deseori președintele, ministrul și chiar funcționarii politici mărunți, din inspectorate și școli, au exploatat fără rușine imaginea copiilor în interesul partidelor politice pe care le reprezentau. Profesorul și politicianul care ocupă funcții publice, sunt remunerați de către societate prin salariu. Orice beneficii suplimentare, câștigate prin manipularea copiilor (șpăgi pentru transferuri, meditații sau albume electorale) sunt forme de corupere și de pervertire a minților copiilor. Acești copii fie se vor raporta la politicieni doar din postura permanentizată de subordonați și îndatorați, fie se vor distanța de orice implicare politică, intrând în pătura foarte groasă a celor neimplicați civic. De multe ori, o poză făcută cu un politician corupt poate tăia aripile unei implicări sociale mai consistente. Ceea ce, pentru respectivul tip de politician, reprezintă doar un avantaj suplimentar.
Politicienii care fură imaginea copiilor instituționalizați, care nu se jenează să se asocieze cu merite nemeritate, sunt ei înșiși produsul propagandei politice și al unei educații precare democratic, construite pentru a sluji state totalitare, construite pentru societăți aflate în servitute, iar discernământul lor poate fi limitat. Modul aproape militarizat de exercitare a puterii în cadrul partidelor (votul după deget, numirile de sus în jos) nu ajută culturii politice democratice. Aceeași lipsă de cultură democratică poate fi observată când personalul școlar devine masă de manevră pentru evenimente politice.
Însă experiențele unui secol, aproape, în care milioane de elevi au ajuns, fără vreo vină, în proximitatea și însoțind sau îmbrățișând în fotografii infractori, dictatori, criminali, sau simpli traseiști oportuniști și populiști, fără coloană vertebrală, fără valori politice, ci doar cu o ambiție și o poftă de putere nemăsurate, ar trebui să fie învățate și să lase lecții adânci. Sigur acei copii, care au mărșăluit sub privirile unor criminali sau care au îmbrățișat dictatori, care au descoperit că politicianul cu care au făcut poze a înfundat pușcăria, sau care își aud părinții acasă disprețuind și etichetând cu vorbe grele vreo elită a plevei cu care ei s-au fotografiat, trăiesc o traumă care cu greu va putea fi vindecată. Dacă părinții nu îi pot proteja, ar fi ideal să o facă profesorii. Dacă nu ei, atunci cine să gândească în afara cutumei abuzive și nedemocratice?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.