Reflexe comuniste – cultul personalității – ediția 2017


Mi-a picat în fața ochilor acest articol, referitor la Concursul Național „Ion Barbu-Dan Barbilian”, și m-am simțit mândru că la Călărași se desfășoară un eveniment școlar remarcabil. O mai simțisem de multe ori când, spunând prin diverse locuri din țară din ce județ vin, nu exista profesor care să nu-mi vorbească despre acest concurs. Este un eveniment consacrat deja. În egală măsură un eveniment care consacră.

M-aș fi bucurat să fi descoperit o postare a Inspectoratului Școlar despre părinții fondatori ai acestui concurs, profesorii Lucian Pavel și Ion Cheșcă, despre numărul participanților la concurs, despre președinții celor două secțiuni ale concursului, profesorii universitari Silviu Angelescu și Radu Gologan, despre istoria acestui concurs (aflat acum la a XXII-a ediție), despre valoroasele personalități culturale și educaționale care l-au apreciat, sau chiar despre patronul acestui concurs, poetul și matematicianul „Ion Barbu – Dan Barbilian”

Din păcate, Inspectoratul Școlar Județean Călărași găsește de cuviință să realizeze o postare dedicată exclusiv persoanei Liviu Pop, ministrul educației. Nouă imagini în care domnul ministru este în centrul atenției.

Textul postării este indecent de lipsit de adevăr. La scara reală a valorii, concursul l-a onorat pe domnul Liviu Pop, acceptându-i prezența în fața unei săli plină de dedicați matematicii și literaturii, nu neapărat politicii sau administrației educaționale. Truditorii acestui concurs, inspectorii organizatori, profesorii participanți, elevii, care an de an, de voie, de nevoie, au pus în mișcare și au crescut acest concurs, contribuabilii locali sau de aiurea care au finanțat acest concurs, sunt cei care merită adevărata onoare.

Nu am cunoștință dacă această manifestare școlară și-a propus sau își propune să reprezinte o oportunitate de imagine în plus pentru politicienii zilei. Nu știu dacă scopul concursului este să permită exersarea un grețos cult al personalității, atât de anacronic societății actuale.

Dar constat că numele profesorilor și inspectorilor școlari care-l coordonează, Eugenia Ioniță și Gheorghe Stoianovici, adevărații profesioniști și adevăratele valori care dau viață acestui concurs, sunt uitate și trecute sub tăcere.

Prilej de a descoperi, o dată în plus, cum politizarea funcțiilor din învățământ pervertește merite și falsifică realități.

Din fericire, există speranță. Priviți exemplul.

 

Lecturi suplimentare:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cultul_personalit%C4%83%C8%9Bii

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cultul_personalit%C4%83%C8%9Bii_lui_Nicolae_Ceau%C8%99escu

http://www.comunismulinromania.ro/index.php/cultul-personalitatii/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.