Abordări actuale ale evaluării itemilor pentru disciplina filosofie – Bacalaureat


Câteva observații de la care a plecat atelierul de evaluare la Filosofie, desfășurat miercuri, 23 noiembrie 2022, în cadrul activității metodice cu profesorii de socio-umane din județul Călărași.

  1. Elevii care au învățat și care au competențele bine formate, ajută, prin rezolvările lor, procesul evaluativ, notele fiind acordate mai ușor și cu o rată de contestare mai mică.
  2. Elevii care nu se bazează pe competențe de rezolvare a subiectelor, folosesc diverse metode neortodoxe pentru a ocoli o evaluare corectă, iar rezolvările lor provoacă profesorii evaluatori. Paradoxal, tocmai notele acestor elevi sunt cel mai des contestate, deoarece sunt note la limită (între 4 și 5, sau între 5 și 6), care pot face diferența dintre a depăși cu succes proba sau de a eșua.
  3. Profesorii evaluatori trebuie să ia decizii, însă unele decizii sunt mai delicate, deoarece nu există întotdeauna proceduri sau moduri unitare de a evalua.
  4. Etapa de mediere, sau confruntarea profesorilor, poate ajuta procesul de evaluare, pentru că uneori se corectează erori materiale, alteori se evaluează unitar același tip de rezolvare, evitând lipsa de consistență.
  5. Procesul evaluativ are și o componentă birocratică, trebuind completate mai multe formulare, iar după câteva ore de concentrare intensă a atenției, unele scăpări devin posibile. Este bine ca evaluatorii să cunoască aceste vulnerabilități și să le gestioneze responsabil.

La atelierul de filosofie au participat profesorii Lucien Constantin, Mihai Moraru și Dumitrel Toma. Împreună, am parcurs elementele teoretice care vizează proba de examen la disciplina Filosofie, dar am și simulat un proces evaluativ, cu toate provocările sale.

Activitatea metodică a fost organizată în cadrul Muzeului Municipal Călărași, la ea participând și elevi din Liceul Danubius. Detalii suplimentare pot fi aflate din articolul publicat în site-ul danubius.info.

Fotografii realizate de Răzvan Dan, fotoreporter în cadrul CESCUJUR.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.